Nya Annebergs centrum i kamp med naturen: ”Förmodligen blir området mindre”

Kvicklera i marken, rödlistade djurarter och höga naturvärden längs Kungsbackaån bromsar byggplanerna för nya Annebergs centrum. I slutet av maj väntas rapporten från de geotekniska experternas undersökningar. Först då står det klar hur mycket som kan byggas.
– Förmodligen blir området mindre, säger planarkitekten Maria Malone.

ANNONS

I slutet av förra året kunde Kungsbacka-Posten avslöja att geoteknikerna hittat kvicklera i marken som ska bebyggas i Anneberg. Det innebar att planerna på 400 nya bostäder, ett nytt centrum och ett nytt äldreboende fick sättas på sparlåga. Serneke, som ska bygga området, backade inte från satsningen, men var ”bekymrade” över fynden av kvicklera.

– Vi tror fortfarande på detta. Läget är bra och vi vill vara med och skapa mervärden och utveckla Anneberg. Därmed inte sagt att att vi inte är bekymrade över det här med kvickleran, men vi vet ännu inte var detta landar riktigt, sa Sofia Ulm Wallin, projektledare på Serneke till Kungsbacka-Posten strax före jul förra året.

ANNONS

Nya undersökningar

Nu har kommunen beställt fler, och fördjupade, geotekniska undersökningar av området. Slutrapporten väntas i slutet av maj.

– Då får vi en mer fullvärdig geoteknisk utredning av förhållandena med i detalj. Innan dess är det svårt att säga något om vad som går att göra, säger Maria Malone.

Ingen vattendom

Men redan står det klart att byggplanerna befinner sig i en svår holmgång med moder natur själv. Länsstyrelsen har redan slagit fast att den planerade centrumbebyggelsen inte får gå för nära Kungsbackaån. Den rinner genom dalgången och har den näst högsta klassningen av ”höga naturvärden” som finns. Dessutom finns där både lax och havsöring, flodpärlmussla och urtidsfisken Havsnejonöga, en art som är både rödlistad och med ansträngd status.

– Länsstyrelsen har redan slagit fast att de kommer säga nej om vi gör stabiliseringar för nära ån. Dessutom krävs en vattendom och vi tror inte vi klarar att få igenom en sådan, säger Maria Malone.

Många utmaningar

Enligt avtalet så är det Kungsbacka kommun som ska stå för kostnaderna med att stabilisera området. En preliminär siffra säger 40 miljoner, men den anses osäker.

Maria Malone medger att projektet är komplicerat.

– Jag har aldrig jobbat med ett område som innehåller så många olika intressen – här finns både höga naturvärden, svåra geotekniska förutsättningar samtidigt som området ligger nära en pendelstation med bra kollektivtrafik som motiverar en tätare centrumbebyggelse. Det är många utmaningar, säger hon.

ANNONS

Finns det en risk att detta inte blir av alls?

– Nej, vi tror att det går att komma vidare. Men vi måste ha med oss både Länsstyrelsen och SGI och vi har hela tiden avstämningar med dem.

LÄS MER:Kvicklera kan stoppa nytt bostadsområde: ”Vi visste inte det var så här dåligt”

LÄS MER:Serneke om kvickleran i Anneberg: ”Vi står fast vid satsningen”

LÄS MER:Britta, 79, engagerar sig för flyktingarna: ”Fantastiskt lära känna andra kulturer”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS