Region Halland ligger efter i vaccinationstakten vid en jämförelse med andra regioner i Sverige.
Region Halland ligger efter i vaccinationstakten vid en jämförelse med andra regioner i Sverige. Bild: Sanna Tedeborg

Trots stoppad vaccinturism – Halland halkar efter i fas 4

Under våren valde Region Halland att göra det svårare för utomregionala invånare att boka vaccintider. Åtgärderna tycks fungera, men trots det har vaccinationstakten halkat efter, rapporterar SVT.
– Effekten ser vi från bokningar i april och även nu när de som fick dos 1 här ska ha sin dos 2, säger Pernilla Wallerstedt, vaccinsamordnare.

ANNONS
|

När man tittar på hur de olika regionerna i Sverige ligger till när det kommer till vaccinationerna mot covid-19 i fas 4 tycks Halland halka efter.

Enligt statistik för personer under 60 år från vecka 20 ligger Region Halland på plats 17 av de 21 regionerna enligt Folkhälsomyndigheten, vilket SVT var först med att rapportera.

LÄS MER:Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Enligt vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt är detta en konsekvens av den vaccinturism som aktualiserades i regionen under våren.

– Vi hamnade i en situation i april när vi fick en väldigt hög andel utomregionala bokningar. Effekten ser vi från bokningar i april och även nu när de som fick dos 1 här ska ha sin dos 2, säger hon till SVT.

ANNONS

LÄS MER:Så mycket minskade antalet vaccinerade göteborgare

Lyckades minska vaccinturismen

Efter att ha gjort det svårare för invånare från andra regioner att boka vaccintid, bland annat genom att stoppa möjligheten till digitala bokningar, kunde andelen utomregionala personer som tog vaccintider minska.

– Sökmönstret som vi såg har nu avtagit. Vi är nu nere på ungefär två procent från andra regioner som vaccinerar sig här, säger Pernilla Wallerstedt.

LÄS MER:Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Fram till vecka 20 har Region Halland vaccinerat upp till 45 procent av sina invånare. Om man sedan i stället ser till åldersgrupperna över 70 år är Halland däremot bland de regioner som vaccinerat högst andel av invånarna.

– Vi ser positivt framåt och vi har en god kapacitet att vaccinera om vi skulle få fler doser än förväntat, säger Pernilla Wallerstedt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS