Nu får pensionärer känna vinden i håret med nytt cykelprojekt

Snart ska boende på Signeshus vård- och omsorgsboende få möjlighet att susa fram på cykel som körs av en volontär. Sirkka-Lisa är en av de pensionärer som på tisdagen får teståka cykeln.

ANNONS
LocationKungsbacka||

– Nästa gång hade det varit kul att åka längst ån, säger Sirkka-Lisa som precis har kommit tillbaka från en cykeltur.

Utanför Signeshus vård- och omsorgsboende lyser solen starkt på de äldre och personalen som hoppfullt tittar på elcykeln med en sittplats framtill. Där väntas de boende få sitta under sommaren och bli skjutsade en sväng av privatpersoner som frivilligt agerar chaufförer.

Under dagens provtur hade dock Sirkka-Lisa, som inte vill vara med på bild, otur då sopbilen var där samtidigt och hämtade sopor.

– En riktigt soptur, skrattar personalen.

Nästa gång hoppas Sirkka-Lisa på att få åka längst ån.
Nästa gång hoppas Sirkka-Lisa på att få åka längst ån. Bild: Vilma Stockvall

Projektet ursprungligen från Danmark

Projektet som gör detta möjligt kallas ”Cykling utan ålder” och kommer ursprungligen från Danmark men har nu spridit sig till flera orter i Sverige.

ANNONS

För Kungsbackas del började det med att kommunens enhetschefer åkte på studiebesök till Danmark och blev inspirerade av hur de jobbar där.

– Vi fick se hur mycket cykelturerna uppskattas av de äldre, Stephanie Edevåg, enhetschef vid Signeshus.

Cyklarna som är en form av rickshaw, cykeldroska, är utrustade med bälte och regnskydd och det kommer vara obligatoriskt med hjälm både på de som åker och de som kör.

LÄS MER:Afternoon tea på Åsa vårdhem – med scones och sherry

”Känna frihet”

Nu vill Stephanie Edevåg att även de äldre på vård- och omsorgsboendena i Kungsbacka ska få ta del av det här och Signeshus är nu först ut med att köpa in en ny specialanpassad elcykel.

– Många vill ut, speciellt nu på sommaren. Det är helt fantastiskt att få erbjuda en sån här möjlighet! Våra omsorgstagare har kämpat under coronapandemin och nu ska de få gå ut och känna frihet, säger hon.

Rutt till Kungsmässan för en glass

Ulrika Jörgensen är en frivillig volontär som i sommar kommer skjutsa runt de äldre på cyklarna. Den här dagen har hon gjort sin första tur med Sirkka-Lisa framtill.

– Jag tycker att detta är jättebra. Dels att få komma ut lite och känna luften och så får man en pratstund. Det är hälsa för mig, säger Ulrika Jörgensen.

ANNONS

Var pensionärerna ska få åka någonstans är inte bestämt i förväg, utan det ska omsorgstagarna få välja själva, enligt Ulrika.

– Vill de åka till Kungsmässan och köpa glass så gör vi det, eller kanske längst ån. Jag anpassar mig efter deras behov.

Framöver hoppas Ulrika Jörgensen på att kunna cykla ungefär en gång i veckan, men det beror på hur mycket tid hon kommer ha över.

– Jag vill inte ge förhoppningar och skriva upp mig på mer än vad jag kan lova. Men jag ska försöka nu under sommaren. Blir det kanske en gång i veckan så vore det suveränt, säger Ulrika Jörgensen.

LÄS MER:Besökshunden Casper gör succé på äldreboendet: ”Lockar fram det bästa i alla”

Nu söks fler frivilliga till cykel-projektet

Nu behöver de bara fler frivilliga som kan ge sig ut med de äldre.

– Om man är över 18 år och vill vara volontär kan man ta kontakt med oss. Då får man en utbildning om hur man använder cykeln på rätt sätt innan man ger sig ut med omsorgstagarna, säger enhetschef Stephanie Edevåg.

De frivilliga kommer också få telefonnummer till enheterna ifall något skulle hända.

LÄS MER:Stig hittar tillbaka till barndomen på äldreboendet

Det bor 118 personer på Signeshus och Stephanie Edevåg säger att många omsorgstagare är intresserade av att ta sig ut och därför vill de ha så många frivilliga som möjligt.

ANNONS

– Cykeln är pumpad och redo, nu behöver vi bara frivilliga som kan så många olika tider som möjligt så de äldre kan få komma ut och känna sig unga igen, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS