Afternoon tea på Åsa vårdhem – med scones och sherry

En tesalong med sammetsfåtöljer, broderade dukar, kristallkronor, sherry och nybakta scones. Ett lyxhotell i London? Nej, ett äldreboende i Åsa.
– Vi har letat länge efter rätt saker, vi har förberett det här noga, säger Rose-Marie Aronsson på invigningen.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka||

LÄS MER:Viktor skänker bort hus – fick över 30 svar på en vecka

Rose-Marie Aronsson är undersköterska på Åsa vård- och omsorgsboende och hon har i allra högsta grad varit involverad i projektet att skapa en salong i sekelskiftesstil på bottenvåningen. Hon och hennes kolleger är dagen till ära klädda i svarta klänningar och vita förkläden, helt i stil med hur kökspersonalen i Downton Abbey ser ut. Det är ingen slump.

– Vi tänkte på Downton Abbey när vi inredde Salong Gustav.

Sammetsgardiner och blommiga koppar

Gustav hette mannen som tidigare ägde marken som den nya delen av Åsa vård- och omsorgsboende nu ligger på. Pöla-Gustav kallades han, och när den klassiska tesalongen står klar passar ett kungligt namn som Gustav bra, resonerar personalen. Många har hjälpt till och möjliggjort upprustningen, både chefer och sköterskor. Och de ser framemot att använda den nya mötesplatsen.

ANNONS

– Vi hade en modernare grupp här tidigare, med ett runt bord. Ingen ville vara här, det var så trist, säger Rose-Marie Aronsson.

LÄS MER:Tomma lokalen får nytt liv efter nästan två år

När det var dags att piffa upp stället utgick man från det stora fönstret på gaveln. Där hänger nu maffiga sammetsgardiner i senapsgult, som passar utmärkt till sammetsstolarna runt bordet. En skänk med spegel, en gåva från ett dödsbo, blev en viktig kugge, och en rad lampor, dukar, serviser och klockor har införskaffats från dödsbon eller skänkts. Resultatet är hemtrevligt och passar särskilt bra för klientelet.

– Många av våra boende är mellan 90 och 100 år. De känner igen de här serviserna från sin egen uppväxt.

Bingospel i salongen

Under invigningsdagen serveras afternoon tea på löpande band. Pandemin gör att man sprider ut sittningarna för att inte skapa onödig trängsel. Det serveras nybakta scones, två sorters marmelad, ost, te, sherry och flera olika sorters kakor. Teafton blir det kanske någon gång om året i framtiden. Salongen ska även användas när någon av de boende fyller år, eller vid andra tillfällen då de får besök av anhöriga. Man kommer även kunna sitta här och spela bingo och umgås.

– Det är gott att kunna lämna enheten och rummen och det känns väldigt roligt med något positivt i det här läget, säger Rose-Marie Aronsson.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS