Finalisterna till Årets Kungsbackabo är nu klara. Dags att börja rösta. Från vänster: Kerstin Tegnér, Ulrica Scott Malmgren, Pernilla Acar Boström, Johan Dohn och Anne Grudeborn.
Finalisterna till Årets Kungsbackabo är nu klara. Dags att börja rösta. Från vänster: Kerstin Tegnér, Ulrica Scott Malmgren, Pernilla Acar Boström, Johan Dohn och Anne Grudeborn.

Nu är det dags att rösta fram Årets Kungsbackabo

Utmärkelsen Årets Kungsbackabo har väckt stort engagemang under hösten. 76 nomineringar har kommit in till Kungsbacka-Posten, med hela 37 olika namn. Nu går tävlingen in i fas två. Juryn, bestående av redaktionen och fjolårets vinnare Annelie Evenmyr har valt ut fem vardagshjältar som du från och med nu kan rösta på.

ANNONS
|

Röstar gör du på kungsbackaposten.se/aretskungsbackabo. Omröstningen pågår fram till och med 11 december.

Johan Dohn, krögare och arrangör av gratis julbord för äldre

Johan Dohn på Matverket hyllas för julborden han arrangerar gratis åt kommunens äldre.
Johan Dohn på Matverket hyllas för julborden han arrangerar gratis åt kommunens äldre. Bild: Filippa Eckert

Johan Dohn är krögarprofilen som driver Matverket och Kungsbacka teaters kafé. Men nomineringarna som strömmat in har främst fokuserat på insatsen han gör för kommunens äldre, då han varje år bjuder in till julbord.

En av motiveringarna lyder: ”Han visar en empatisk förmåga under en tid, julen, då man ska ta tänka lite extra på sina medmänniskor och att tänka på våra äldre är något speciellt.”

Ulrica Scott Malmgren, grundare av föreningen Änglaföräldrar

Ulrica Scott Malmgren grundade och driver föreningen Änglaföräldrar.
Ulrica Scott Malmgren grundade och driver föreningen Änglaföräldrar. Bild: Mia Sandblom

När Ulrica Scott Malmgrens son Mattias tog sitt liv så valde Ulrica att lägga ner sin själ i att uppmärksamma suicid och minska tabut kring det. Hon startade Änglaföräldrar för att ge andra drabbade det stöd hon själv behövt, och tillsammans kämpar de mot psykisk ohälsa.

ANNONS

”För hennes otroliga kamp och engagemang för att få folk att bli medvetna! För att kunna prata om självmord i din stad, kvarter eller familj”, skriver en av alla de som nominerat henne. ”Hon kämpar för de som har förlorat sina älskade och är deras röst i denna sorg. Hon är själv en som har förlorat sin son men är en inspirationskälla till många. Istället för att drunkna i sin egen sorg har hon räddat och håller på rädda alla runtomkring sig”, skriver en annan.

Anne Grudeborn, pastor som tog emot 60 ukrainska flyktingar

Anne Grudeborn är pastor i Lerkils Equmenia-kyrka. Hon öppnade Västkustgården och gav 60 flyktingar tak över huvudet och omsorg när kriget startade i Ukraina.
Anne Grudeborn är pastor i Lerkils Equmenia-kyrka. Hon öppnade Västkustgården och gav 60 flyktingar tak över huvudet och omsorg när kriget startade i Ukraina. Bild: Mia Sandblom

När tusentals ukrainska flyktingar behövde akut hjälp i Sverige ställde Equmenia-kyrkans pastor Anne Grudeborn upp. Hon lät 60 flyktingar flytta in på Västkustgården i Lerkil och tillsammans med lokalinvånare, företag och föreningar gjorde de allt för att göra mottagandet så värdigt som möjligt.

En av motiveringarna lyder: ”Att med noll tvekan och öppna armar välkomna 60 kvinnor och barn från krigets Ukraina till Västkustgården i Vallda. Att få med så många människor i gemenskapen för att kunna hjälpa. Hon är en inspiration och en motivation till att alltid göra gott för andra”.

Kerstin Tegnér, ordförande för FUB i Kungsbacka

Bild: Mats H Ljungqvist

Riksförbundet FUB arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv. Kerstin Tegnér är ordförande för FUB Kungsbacka, och flera har nominerat henne för hennes driv, och kunnighet inom området.

ANNONS

”Kerstin Tegnér prioriterar dagligen att finnas till hands för alla behövande och för detta skall hon givetvis bli firad”, skriver en som nominerat henne. En annan skriver: Kerstin tar, på ett fantastiskt sätt, tillvara de funktionshindrades rätt genom sitt engagemang i FUB. Är väl påläst vad som gäller inom LSS. En sann inspirationskälla.”

Pernilla Acar Boström, krögare och innerstadsutvecklare

Bild: Mia Sandblom

Pernilla Acar Boström och hennes man Aziz Acar är kända för att de driver restaurangerna Ester, Kings Hill samt Bar Vinci. Pernilla är ständigt aktiv i utvecklingen av Kungsbacka som stad, och ligger bakom restauranggatan Norra torg. Vad många inte vet är att hon dessutom är engagerad i Kvinnojouren, och har hjälpt utsatta kvinnor in på arbetsmarknaden.

”Hon har skapat Norra torg, jobbar på tre restauranger i Kungsbacka och även fredagar på Tingbergets blommor.Och hon har hjälpt många kvinnor via Kvinnojouren. Hon har ett ständigt engagemang för att skapa en fin mötesplats för Kungsbackas invånare”, skriver en av de som nominerat henne.

Här kan du lägga din röst: kungsbackaposten.se/aretskungsbackabo

LÄS MER:Ulrica ger röst åt självmordens offer – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Anne agerade när flyktingarna behövde hjälp – kan bli Årets Kungsbackabo

LÄS MER:Johan Dohn bjuder äldre på gratis julbord – kan bli Årets Kungsbackabo

ANNONS