Mordmisstänkta kvinnan frias – man hittades huggen till döds i köket i Åsa

Fredagen den 29 januari i år hittades en man i 65-årsåldern knivhuggen till döds i sin bostad i Åsa. Kvinnan i 45-årsåldern som åtalats för mordet frias nu av Varbergs tingsrätt, som menar att hon handlat i nödvärn.
– En bra dom, tingsrätten går helt på vår linje, säger kvinnans försvarare.

ANNONS
|

Tingsrättens dom i det uppmärksammade Åsa-mordet kom strax efter 14 idag fredag. Där frias den mordåtalade kvinnan helt från alla brottsmisstankar. Tingsrätten slår fast att åklagaren inte har kunnat motbevisa att hon handlat i nödvärn. De menar att det är styrkt att kvinnan utdelat de båda dödande huggen, men att hon befunnit sig i en situation där mannen angripit henne och att det då är begripligt att hon tagit vad hon hittat för att försvara sig. Visserligen har det handlat om ett kraftigt våld, men ”också den som har gått för långt i en nödvärnssituation kan vara fri från ansvar om personen svårligen kunde besinna sig”, skriver tingsrätten i domen.

ANNONS

– En bra dom, tingsrätten går helt på våran linje. Hon har befunnit sig i en sådan situation att det inte kan ha handlat om annat än nödvärn, säger kvinnans försvarare, advokat Elisabeth Johansson.

Hur mår din huvudman nu?

– Jag har precis pratat med henne. Hon är såklart både lättad och omtumlad efter det här utslaget, hon har ju varit inställd på det värsta. Med tanke på allvaret i mordåtalet, så har hon ju mått väldigt dåligt, hon har inte riktigt vågat hoppas på en sådan här utgång, säger Elisabeth Johansson.

Det var i slutet av januari som polisen via 112 larmades om ”en allvarlig händelse” på en adress i Åsa. Den första patrullen som kom fram till bostaden hittade en man i 65-årsåldern, knivhuggen till döds i köket. I rummet intill satt en kvinna, till synes passiv, och surfade på nätet.

Polis och ambulanspersonal försökte med livräddande insatser på den knivhuggne mannen, men förgäves.

Kvinnan anhölls misstänkt för mord och rättegången har pågått under våren och sommaren.

Enligt förundersökningen hölls många och långa förhör med kvinnan innan hon till slut medgav de faktiska omständigheterna av vad som hänt i bostaden. Enligt henne ska det ha handlat om ett gräl som urartat. Kvinnan uppgav att hon handlat i affekt, sträckt sig efter en kniv och huggit sin partner två gånger i sidan av bröstkorgen.

ANNONS

LÄS MER:Mannen knivhöggs när paret skulle laga mat – kvinnan hade sökt på mord

– Det var inte meningen att det blev som det blev. Jag blev förvånad själv, säger hon i ett av de sista förhören med polisens utredare.

Under den första rättegångsdagen i maj, höll åklagaren sin sakframställning som till stor del handlade om de telefonsamtal och sms som den misstänkta kvinnan skickat och tagit emot både före och efter dådet. Det för att styrka att paret haft en stormig och turbulent relation. Åklagaren har menat att kvinnan agerat likgiltigt inför det grova brottet och yrkade under förhandlingarna på att hon skulle dömas för mord, med 16 års fängelse i straffskalan.

LÄS MER:Åklagaren yrkar på långt fängelsestraff för mordet i Åsa: ”Hon har varit helt likgiltig”

Enligt kvinnans försvarare ska mannen ha uppträtt aggressivt mot henne och kvinnan har sagt att han varit aggressiv tidigare i deras förhållande. Under hela rättegången har försvaret återkommande hävdat att gärningen ska ses som nödvärn.

LÄS MER:Ingen allvarlig psykisk störning för misstänkta Åsa-mördaren

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS