Åklagaren yrkar på långt fängelsestraff för mordet i Åsa: ”Hon har varit helt likgiltig”

Efter mordet spelade kvinnan musik och surfade på nätet. Hon försökte förhindra sin mor att larma SOS. Åklagaren yrkar på 16 års fängelse för mord.
– Hon har varit helt likgiltig inför det som händer, säger Pernilla Johansson, kammaråklagare.

ANNONS
|

Rättegången mot den kvinna som misstänks för mord i Åsa den 29 januari fortsatte under fredagen.

Försvaret hade kallat ett vittne som skulle berätta om hur den misstänkta kvinnan genom åren blivit slagen av mannen, som nu är död.

Åklagaren köper inte nödvärn

Men åklagaren köpte inte förklaringen om nödvärn. I sin plädering pekade Pernilla Johansson på den inspelning som mannen gjorde.

– Den handlade om mannens bristande sexuella intresse. Inspelningen var orsaken till mordet. Invändningen om nödvärn kom först i mars efter flera förhör, säger Pernilla Johansson.

Efter mordet satte sig kvinnan i soffan och spelade musik och surfade på nätet

LÄS MER:Mannen kan ha legat död i timmar – kvinnan satt och surfade

LÄS MER:Mannen knivhöggs när paret skulle laga mat – kvinnan hade sökt på mord

Finns ingen rodnader eller märken

– Det fanns inga rodnader på kvinnan och under samtalet som spelades in var mannen mycket lugn. Hon utdelade dessutom två hugg med en stor kniv.

ANNONS

Pernilla Johansson säger att kvinnan, som är i 45-årsåldern, inte gjorde något för att tillkalla hjälp. Dessutom försökte hon stoppa sin mamma från att ringa SOS genom att påstå att mannen var på bättringsvägen.

– När polisen kom frågade hon aldrig hur det var med den knivhuggne. Istället skyllde hon på andra personer, vilket var förslaget gjort, säger åklagaren.

Enligt henne finns det inga förmildrande omständigheter. Åklagare Pernilla Johansson anser att kvinnan ska dömas till 16 års fängelse för mord.

Borde ha varit tvärtom

Försvarsadvokat Elisabeth Johansson anser att rättegången handlade om mäns våld mot kvinnor.

– Om (45-åringens namn) vågat slå larm i tid, så hade det varit tvärtom. Då hade det varit den nu döde mannen som hade suttit anklagad för grov kvinnofridskränkning, säger Elisabeth Johansson.

Under sin plädering menade försvarsadvokaten att hennes klient hamnat i ett trångt läge och handlat reflexmässigt genom att fatta tag i en kniv och hugga mannen.

Vill inte genomgå undersökning

– Det handlar om nödvärnsrätt och det saknas uppsåt. Hon har varit utsatt för psykisk och fysisk misshandel under flera år.

LÄS MER:Misstänkt mördare kan slippa fängelse

Elisabeth Johansson anser att kvinnan ska frias alternativt dömas för grov misshandel eller vållande till annans död. Till ett kort fängelsestraff.

45-åringen vill inte genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Domstolen beslutade dock om att en sådan ska göra och anser att det finns övertygande bevisning från åklagarens sida. Den mindre, paragraf 7-utredningen, visade att kvinnan kan ha varit psykisk sjuk vid tiden för mordet. Då får hon fängelseförbud.

ANNONS

Rättegången fortsätter om fyra veckor, den 9 juli.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS