Många vaccinerade sig under drop-in i Tingbergshallen

72 personer passade på att vaccinera sig i Tingbergshallen när man för första gången hade öppet för drop-in-tider. På tisdag är det sista dagen för vaccinering i hallen innan den stänger för gott.
– Det är fantastiskt, varje person är ett plus, säger Anna Hedén Rosengren, medicinskt ansvarig.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Under lördagen hade Tingbergshallen som vanligt öppet för vaccinering. 800 personer hade bokat vaccinering mellan klockan 9-14 men utöver det hade man för första gången öppet för drop-in.

– Nu stänger vi ner på tisdag och då ville vi fånga upp de som inte har tagit vaccinet. Redan nu är det några stycken som dykt upp, några som har haft svårt med språket och några äldre som tyckt det varit bökigt att boka. Det blir enklare att bara komma hit utan att boka innan, säger Charlotte Lagerqvist, verksamhetschef på Capio i Kungsbacka, som ansvarar för vaccineringen.

LÄS MER:Vaccinering är inte fritt valt arbete

Extra drop-in-tider på tisdag

Efter två timmar hade ett 30-tal personer kommit på drop-in-vaccineringen. När dagen var slut var det 72 personer, merparten av dem hade haft svårigheter att boka själva. Capio var väldigt nöjda med resultatet och man kommer även ha drop-in på tisdag klockan 15.30-19.00.

ANNONS

– Det är fantastiskt, varje person är ett plus. Det vi försöker informera kring är att det inte bara är viktigt att ta vaccinet för sin egen skull utan även för att skydda andra som inte kan ta vaccinet, säger Anna Hedén Rosengren, medicinskt ansvarig och läkare på Capio Vallda.

LÄS MER:Kraftig dominans av ovaccinerade på iva i Halland

Kungsbacka ligger högst i Halland sett till antalet vaccinerade, fram till förra veckan hade 87,7 procent har fått två doser. Snittet i Halland låg då på 84,8 procent. Den 11 maj i år öppnade massvaccinering i Tingbergshallen. Nu, fyra och en halv månad senare, när den snart stänger för gott man hunnit ge 58 500 doser.

– Då är det bortsett från i dag och tisdag, så vi kommer nog komma upp i runt 60 000. Det är ett högt flöde. Som mest har vi vaccinerat 1 200 personer på en dag, säger Charlotte Lagerqvist.

LÄS MER:Oroande trenden: Coronafallen ökar

”Otroligt bra strukturerat”

Hon berättar att allt har fungerat väldigt bra. Enstaka gånger har det blivit kö och det har inte varit några allvarliga incidenter.

– Det har varit några som har svimmat, främst i yngre åldrarna och oftast långa, gängliga killar som har lågt blodtryck eller de som tycker det är jobbigt att ta en spruta.

ANNONS

En som har mött många som ska vaccinera sig i Tingbergshallen är distriktssköterskan Frida Kindblom som varit med sedan starten.

– Det är korta möten men man anpassar sig efter individen. Är det någon som är spruträdd så får det ta lite längre tid så man verkligen ser till personens behov. Det har varit otroligt bra strukturerat och rolig arbetsmiljö. Det känns positivt att vara en del av det här och hjälpa till att få det gjort, säger hon.

LÄS MER:Få unga vaccinerade – risk för fjärde våg och restriktioner

Sköterskan som vaccinerat flest: 7 200 personer

Barnmorskan och skolsköterskan Maria Hedeback har vaccinerat flest personer under massvaccineringen i Tingbergshallen. Hon har arbetat alla pass sedan i maj förutom två och har hunnit ge 7 200 personer vaccin.

– Man blir mer effektiv ju mer man vaccinerar och jag är van vid att träffa mycket folk och bemöta människor med rädsla på förlossningen, det tror jag kan vara en fördel, säger hon.

LÄS MER:JO granskar region Hallands vaccinblockad

Med några få dagar kvar på massvaccinationen kommer Tingbergshallen få ytterligare en betydande roll i Kungsbackas historia. Hallen som byggdes på 30-talet var från början en tennishall men har fått agera många roller under åren. Nästa vecka börjar arbetet med att återställa hallen.

– Vi planerar att öppna den igen för idrotten den första oktober. Det ska inte vara några konstigheter, vi har en avvecklingsplan och börjar tömma den redan nästa vecka, säger Mats Söderström, biträdande verksamhetschef för fastigheter i Kungsbacka kommun.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS