Tommy Rydfeldt (L), regionpolitiker från Kungsbacka, anser det var rätt att försöka stoppa vaccinturism. Nu uppmanar han alla att vaccinera sig.
Tommy Rydfeldt (L), regionpolitiker från Kungsbacka, anser det var rätt att försöka stoppa vaccinturism. Nu uppmanar han alla att vaccinera sig. Bild: Mats H Ljungqvist

Kraftig dominans av ovaccinerade på iva i Halland

Endast två av de personer som varit inlagda på en intensivvårdsavdelning, iva, i Halland, med covid-19 sedan i mars, har varit fullvaccinerade. Det visar statistik som Kungsbacka-Posten har fått ut.
– Det här visar hur viktigt det är att vaccinera sig, säger Tommy Rydfeldt.

ANNONS

Han är regionpolitiker från Kungsbacka och sitter bland annat i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott. Rydfeldt har tydligt propagerat för att medborgarna ska vaccinera sig.

Kungsbacka-Posten har begärt ut siffror gällande iva-vårdade i Halland, från 2 mars till 27 augusti.

LÄS MER:Tredje dos till personer med nedsatt immunförsvar

Totalt 81 personer på iva

Det visar sig att totalt 81 personer har legat på iva under den perioden. Av dessa är blott två fullvaccinerade. Tre av dem har tagit en spruta.

Dock ska tilläggas att det är osäker status på 38 av dem huruvida de var vaccinerade eller inte. Bedömningen Region Halland gjort är att de varit ovaccinerade.

– Det stämmer ganska väl med hur det ser ut i resten av Sverige, 92 procent av patienterna på iva har inte varit vaccinerade. Om vi får en fjärde våg, så kommer den att drabba ovaccinerade, säger Tommy Rydfeldt.

Avvaktar instruktioner för tolvåringar

Siffrorna från Region Halland visar att 94 procent av de inlagda på iva inte har varit vaccinerade mot corona.

LÄS MER:Trots bra vaccinsiffror – coronafallen ökar i Kungsbacka

– När det gäller en tredje dos och vaccin till barn som är tolv år och äldre, så följer vi vad Folkhälsomyndigheten säger. Organisationen är redo att köra när vi har fått ett klartecken.

Rydfeldt konstaterar att även 25-åringar kan bli svårt sjuka av covid-19. Och att personer som fått vaccin blir lindrigare sjuka.

När Region Halland tidigare i år hade en stor andel från andra län som vaccinerade sig i Halland, drog man åt handbromsen. Endast personer med bank-id som var folkbokförda i Halland, kunde boka sig digitalt. Men övriga kunde boka vaccintid via telefon.

Svar på JO-anmälan

Detta JO-anmäldes av en privatperson. Region Halland har nu svarat på det.

LÄS MER:Fullvaccinerad – detta gäller för dig

– Vi har tydligt markerat att vi inte hindrat någon att boka tid. Däremot har vi kommunicerat med våra egna medborgare på ett annat sätt. Men det är orimligt att 30 procent av bokade tider var personer från andra län. Vi i Halland har haft högst netto i landet vad gäller vaccinerade personer, säger Tommy Rydfeldt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS