Justitieombudsmannen granskar region Hallands beslut att stoppa vaccinturister från andra län. ”Vi kommer hävda det var rätt”, säger Tommy Rydfeldt (L), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Justitieombudsmannen granskar region Hallands beslut att stoppa vaccinturister från andra län. ”Vi kommer hävda det var rätt”, säger Tommy Rydfeldt (L), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

JO granskar region Hallands vaccinblockad

Justitieombudsmannen ska granska Region Hallands beslut att stoppa vaccinturister från Västra Götaland. Myndigheten vill bland annat ha svar på hur politikerna resonerat och vilket rättsligt stöd som fanns för beslutet.
– Vi kommer givetvis hävda att beslutet var rätt, säger Tommy Rydfeldt (L), 1:e vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott.

ANNONS

Region Halland beslutade i mitten av april att bara hallänningar skulle få boka vaccintid på nätet via Bank-ID-appen.

Beslutet togs under stor politisk press, när det upptäckts att vaccinturister från Västra Götaland bokade upp tider i Halland, där vaccintillgången var bättre.

LÄS MER:Så ska Halland stoppa vaccinturismen

I till exempel Särö var under en enda vecka upp mot 60 procent av de som vaccinerades inresande från grannlänet i norr. I praktiken innebar Bank-ID-stoppet att invånare i Västra Götaland helt hänvisades till telefonkö om de ville ha vaccintid i Halland.

JO-anmäldes snabbt

Men vaccin-spärren JO-anmäldes snart av en privatperson, som menade att beslutet stred mot både Hälso- och sjukvårdslagen och Patientlagen. Där slås det fast att det är de medicinska behoven som ska styra och att öppenvården ska vara lika för alla, oavsett region.

ANNONS

Nu tittar Justitieombudsmannen närmare på hur vaccin-spärren infördes.

I ett brev till regionstyrelsen i Halland vill JO ha svar på vem som fattat beslutet och på vilka rättsliga grunder det vilar. Myndigheten vill också veta hur regionen resonerat när beslutet togs och hur de ser på kritiken mot att vaccinstoppet strider mot lagen om öppen och lika vård för alla.

LÄS MER:Så mycket minskade antalet vaccinerade göteborgare

Hävdar korrekt beslut

Region Halland får fram till sista augusti på sig att skicka in ett svar till Justitieombudsmannen.

LÄS MER:Så många vaccinerades första veckan i Tingbergshallen – nu höjs tempot ytterligare

– Jag vill inte föregå det svar regionen kommer lämna men vi kommer givetvis hävda att beslutet var korrekt, säger Tommy Rydfeldt (L) 1:e vice ordförande I hälso- och sjukvårdsutskottet i region Halland.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS