Man klämdes till döds mellan träd – räddningstjänsten saknade motorsågar: ”Inte rimligt”

En man klämdes fast under ett träd och dog i Frillesås. Nu visar det sig att räddningstjänsten i Frillesås saknar motorsågar. De togs bort eftersom de anställda saknar motorsågskörkort. Endast fyra stationer är utrustade med motorsågar.

ANNONS
|

Den 5 februari i år gick mannen, som var i 40-årsåldern, ut på sina marker i Frillesås. Det blåste kraftigt och av okänd anledning hamnade mannen i kläm mellan träd. Han avled senare av sina skador.

LÄS MER:Brand i villa i Frillesås

Räddningstjänsten har en station i Frillesås bestående av deltidsbrandmän. De har tidigare haft motorsågar till sin hjälp, men blev av med dessa för några år sedan.

Motorsågar var en ickefråga

– Jag vill inte gå in på den tragiska olyckan, men generellt stämmer det att alla stationer inte längre har motorsågar. Förr var det en ickefråga, men Arbetsmiljöverket har en rad nya föreskrifter kring motorsågar, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

LÄS MER:Frillesåsborna hårt drabbade av regnovädret: ”Tv:n flöt i källaren”

Tidigare hade varje station egna motorsågar. Nu är Lindome den station närmast Frillesås som innehar sådana redskap.

– Inga deltidsstyrkor eller rib-styrkor har motorsågar eftersom vi ansett det är lättare att lägga dessa på heltidsstyrkorna. Frillesås är en fantastiskt bra station, men det blir begränsat när det ska övas och man arbetar deltid. Vi kom fram till att det inte är rimligt att de ska hantera även motorsågar, säger Lars Klevensparr.

LÄS MER:Konstnärens Helena Blomljus konstskatt sedan 20 år förstördes vid nattens brand

Finns andra redskap att ta till

Han berättar att Frillesås och andra motorsågslösa stationer har vinschar och andra sågar till sin hjälp.

– Det tar så klart längre tid, men det finns andra redskap att ta till. Att dra in motorsågarna är ett beslut som jag fattat med öppna ögon. När det handlar om att hantera verktyg, så måste man kunna hantera dem. Det handlar om att göra medvetna val.

LÄS MER:Björn körde rammade TMA-bilen – klev ur oskadd: ”Hann aldrig bli rädd”

Lars Klevensparr berättar att de olika specialistkompetenserna är utlagda på olika stationer. Kungsbacka har kemisk kunskap som sin specialitet.

Personalen saknar motorsågskörkort

– Det handlar om att väga av var motorsågarna gör mest nytta. Frillesås har inte och det kommer inte heller bli så att de får eftersom det krävs motorsågskörkort, säger Lars Klevensparr.

Han fortsätter:

– Jag förstår frågan kring detta, men om man har mitt jobb så gäller det att göra bedömningar. Alla kan inte ha allt, tyvärr, så ser verkligheten ut.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS