Frillesåsborna hårt drabbade av regnovädret: ”Tv:n flöt i källaren”

Under natten till onsdag brakade ett oväder utan dess like igång runtom i Halland och Västra Götaland. Flera hus och fastigheter drabbades av översvämningar. Fastighetsskötare och räddningstjänst har under natten och morgonen arbetat med att pumpa ut vattenansamlingarna.

ANNONS
|

LÄS MER:Drabbade paret kräver kommunen på två miljoner kronor efter översvämningen

Det regnade och åskade ordentligt under natten till onsdag.

Johan och Kristina Fogell skulle natta barn och när de kom ner på nedervåningen kände de en stark avloppsdoft. De öppnade dörren ner till källaren och upptäckte då att dagvattenbrunnen i källaren inte klarade av trycket från allt regn och att översvämningen var ett faktum.

– Det var väl 30-40 centimeter vatten i källaren, en tv-apparat och andra grejer som stod på golvet flöt omkring, säger Johan Fogell.

LÄS MER:Se läsarnas egna bilder och filmer på ovädret

Räddningstjänsten snabbt på plats

De ringde 112 i första skedet och räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde hjälpa till att pumpa ut vattnet. Vid klockan 03.00 var räddningstjänsten klara, men det blev inte så många timmars sömn för Johans del.

ANNONS

– Jag försöker få att en besiktningsman kan komma hit och göra en första kontroll och en elektriker. Så inväntar egentligen ett besked nu och kämpar med att få det någorlunda torrt.

På Mellanvägen i Frillesås var många hushåll drabbade. Räddningstjänsten har varit på plats under natten i olika hus och hjälpt till att pumpa ut vatten.

När Kungsbacka-Posten anländer till Mellanvägen står Ann-Britt Vernersson, 75, tillsammans med sin dotter och lägger ut pärmar och lådor på tork på gräsmattan.

– Det är ju i alla fall rätt dag för att lägga ut saker på tork, det går snabbt, säger Ann-Britt Vernersson.

Det är kvavt och solen står högt över Frillesås. Ann-Britt berättar att det varit hennes granne som sett att det var översvämning i hennes garage.

– Min första tanke var, men hur mycket vatten är det egentligen? Och sen när jag öppnade garagedörren så var det cirka en halv meter.

LÄS MER:David fångade dundret på film

LÄS MER:MSB varnar för översvämningar – skyddsvall för 700 miljoner kan vara lösningen

Fotografier och minnen förstörda

På gården står också Ann-Britts bil. Bilen stod i garaget men har mirakulöst klarat sig och fungerar felfritt. Värre är det med lådorna med fotografier.

– Det är album från min dotters barndom, klassfoton och allt sånt som har legat i plastlådor, men de är ändå genomblöta.

ANNONS

Ann-Britt förklarar att det är vatten från gatan som forsat ner i garaget. En fastighetsskötare från bostadsbolaget Eksta bekräftar att det är dagvattenbrunnarna som inte klarar av den mängden regn som föll ner över Frillesås.

– Sånt här händer lite då och då, idag gick allt bra men vissa fastigheter har klarat sig betydligt sämre tidigare gånger, säger fastighetsskötaren.

LÄS MER:Över 2000 drabbade av strömavbrott

Hur påverkar detta er som fastighetsskötare och ägare?

– Ja det blir ju i längden en del kostnader såklart, eftersom vi måste åtgärda och reparera vattenskadorna.

Vad kan man göra för att förhindra fler vattenläckor?

– Ingenting. Eftersom vattnet kommer från gatan. Man är ganska hjälplös på det sättet.

Äldreboende också drabbat

Sara Ruthqvist, enhetschef på Löftadalens äldreboende.
Sara Ruthqvist, enhetschef på Löftadalens äldreboende. Bild: Alva Carlsson

En bit ifrån Mellanvägen ligger Löftadalens äldreboende. De har också drabbats av skyfallet och fick under natten tillkalla räddningstjänst.

– Vi har haft översvämning i källaren, där stod sängar och andra typer av hjälpmedel. Men det är inget som har blivit förstört till följd av detta, säger Sara Ruthqvist, enhetschef på äldreboendet.

LÄS MER:Frillesåsborna hårt drabbade av regnovädret: ”TV:n flöt i källaren”

Hon förklarar att allt har gått enligt rutiner och att fastighetsjouren och räddningstjänsten var snabbt på plats för att pumpa ut vatten.

– Brandlarmet gick igång till följd av vattenansamlingen och personalen har följt alla rutiner, vi har inte påverkats något i vår verksamhet nu på morgonen. Jag håller på att få en bild av alltihop som hänt, men allt fungerar som det ska just nu, säger Sara Ruthqvist.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS