Den 43-åriga mannen dömdes 2005 till livstids fängelse för bland annat mord. Nu har han för andra gången nekats att få sitt straff tidsbestämt.
Den 43-åriga mannen dömdes 2005 till livstids fängelse för bland annat mord. Nu har han för andra gången nekats att få sitt straff tidsbestämt. Bild: Aron Engman

Livstidsdömd nekas tidsbestämt straff: ”Stor risk för återfall i brottslighet”

Året är 2005. Den man som under januari varit ute på en brottsturné genom Västsverige döms till livstids fängelse efter att ha misshandlat en 79-årig man i Kungsbacka. 79-åringen avled senare och mannen dömdes för bland annat mord och grov misshandel. Nu har mannen för andra gången fått avslag på sin ansökan om att få sitt straff tidsbestämt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I hovrättsdomen från 2005 står det att mannen, som idag är 43 år, uppger att han endast har fragmentariska minnesbilder av vad som hände hemma hos den 79-åriga mannen i Kungsbacka. Han var kraftigt påverkad av alkohol och mediciner, när han var på väg hem i sin bil och trodde sig ha åkt vilse. Han ska då ha stannat till hos den 79-åriga mannen för att fråga om vägen.

LÄS MER:Heikkinen Breitholtz kan avgöra Löfvens framtid

Önskan om reducerat straff till 27 år

Den nu 43-åriga mannen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord och grov misshandel. I december 2019 skickade mannen in sin första ansökan om att få sin dom omvandlad, men fick avslag. Nu har han ansökt igen och den här gången har mannen begärt att tingsrätten ska ändra hans livstidsstraff till ett tidsbestämt fängelsestraff, närmare bestämt till 27 år.

Helena Falkerby, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Falun, var tillsammans med en annan kollega ansvarig åklagare vid förhandlingen. De motsatte sig att 43-åringen skulle få ett tidsbestämt straff.

– Från vår sida så handlade det om att att vi, enligt vår bedömning, såg att det fanns en stor risk för återfall i brottslighet. Det är också en av grunderna som tingsrätten gör sin bedömning på, säger Falkerby.

Hon förklarar vidare att Åklagarmyndigheten delvis grundar sin inställning på Rättsmedicinalverkets utlåtande.

LÄS MER:Man och kvinna döms för flera brott efter en stöldturné

– Sedan är det ju tingsrätten som bestämmer vad utfallet blir, men åklagarsidan i det här fallet har framfört sin syn utefter Rättsmedicinalverkets utredning.

Ny ansökan för ny bedömning

Helena Falkerby säger att de har tagit hänsyn till den utredning som gjorts just i detta fall. Man har tittat på bland annat hur mannen har skött sig, hans benägenhet att återanpassa sig till samhället och en rad andra parametrar som tillsammans ska väga in i beslutet.

LÄS MER:Kungsbackabo brände ner hus – döms till tolv års fängelse

– Det görs ju nya bedömningar hela tiden, jag skulle säga att vill man ha omvandlat straff så får man ansöka igen för att starta en ny utredning, säger hon.

Falkerby berättar att det inte är helt ovanligt att dömda personer ansöker om omvandlat straff.

– Jag skulle säga att det är ganska vanligt att man regelmässigt ansöker om omvandlat straff efter att ha suttit av större delen av sitt straff, säger Helena Falkerby.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS