En övertänd vill utanför Älvsered.
Villan utanför Älvsered i Falkenbergs kommun totalförstördes i branden. Arkivbild. Bild: Joakim Eriksson

Kungsbackabo brände ner hus – döms till tolv års fängelse

Nu döms en man i 35-årsåldern från Onsala och en kvinna i 30-årsåldern till tolv års fängelse vardera för bland annat grov mordbrand och mordförsök. Totalt ska tre bränder ha ägt rum vid olika tillfällen och det hela grundar sig i ett flertal komplicerade relationer där hämnd varit en stor drivkraft.

ANNONS
LocationKungsbacka|

På onsdagen meddelade Varbergs tingsrätt domen gällande tre allvarliga bränder som ägt rum i Skällinge, Varberg och Älvsered under 2020. En av de dömda personerna, en man i 35-årsåldern, är från Onsala.

LÄS MER:Villa brann ner i Frillesås – utreds som mordbrand

Mannen är tidigare känd hos polisen och dömdes för grov kvinnofridskränkning 2016 efter att bland annat ha tänt eld på en tidigare flickväns bil. Efter det blev han också dömd för ett flertal liknande brott - och blev villkorligt frigiven från fängelset i januari 2020. Under 2019 blev han också tillsammans med en kvinna i 30-årsåldern.

Bränder vid tre olika tillfällen

De inträffade händelserna bygger på en lång historia som grundar sig i ett flertal komplicerade relationer där svartsjuka och hämnd varit en stor drivkraft.

ANNONS

Den första branden ska ha ägt rum i ett fritidsboende utanför Varberg den 31 maj i förra året. Kungsbackabon och kvinnan i 30-årsåldern hade ingen koppling till boendena - men ska av misstag ha tänd eld på fel bostad. Det tänkta målet var egentligen grannfastigheten där kvinnan och hennes ex-pojkvän tidigare bott.

LÄS MER:Polisen söker vittnen: ”Har en teori om var branden startat”

Några månader senare, den 20 augusti, sattes tre bilar i eld i Skällinge i Varbergs kommun. Och redan dagen efter skedde det en mer omfattande brand i en bostad utanför Älvsered i Falkenbergs kommun - där kvinnans ex-pojkvän bodde med sin flickvän, som vid tillfället klarade sig utan några allvarliga fysiska skador.

Tolv års fängelse för vardera

Tingsrätten bedömer att Kungsbackabon och kvinnan nu ska dömas för bränderna, vilket är något de själva har förnekat och i stället skyllt på varandra.

LÄS MER:Två personer misstänkta för attacken mot familjefadern

Kungsbackabon förekommer under 24 avsnitt i belastningsregistret - och döms nu för försök till mord, olaga hot, grov skadegörelse, mordbrand, grov mordbrand och märkesförfalskning ringa brott.

Kvinnan döms för försök till mord, stöld, skadegörelse, grov skadegörelse, mordbrand, grov mordbrand och märkesförfalskning ringa brott.

Påföljden blir tolv års fängelse vardera med en rad olika skadestånd.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS