Sara Heikkinen Breitholtz har inte deltagit i riksdagens arbete sedan bilolyckan i december.
Sara Heikkinen Breitholtz har inte deltagit i riksdagens arbete sedan bilolyckan i december. Bild: Mia Sandblom

Heikkinen Breitholtz kan avgöra Löfvens framtid

Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) kan avgöra Stefan Löfvens framtid. Det skriver Expressen under torsdagen. Onsalabon har inte varit närvarande i riksdagen sedan bilolyckan i december, då hon misstänks ha kört påverkad. Nu kan frånvaron få stora konsekvenser för Socialdemokraterna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Skulle Stefan Löfven lämna in sin avgångsansökan, och ett nyval också uteblir, kommer talmannen undersöka vilken av partiledarna som kan ha stöd till att bilda en ny regering. Troligtvis testas oppositionsledaren Ulf Kristersson först, och som det ser ut nu saknar han ett mandat för att vinna en sådan omröstning. Om minst 175 ledamöter röstar nej så har Ulf Kristersson inte stöd för att bilda regering. I nuläget är det troligt att S, C, V och MP röstar emot Kristersson, och de har exakt 175 mandat tillsammans, vilket precis räcker för att stoppa en moderatledd regering.

LÄS MER:S vädjar via tidningen: ”Lämna din plats som politiker”

Fortfarande inte åtalad

Men som Expressen skriver så har en av S-ledamöterna, Sara Heikkinen Breitholtz från Onsala, inte deltagit i arbetet i riksdagen sedan hon krockade med en buss på Onsalavägen i december, något som Kungsbacka-Posten var först med att avslöja. Hon är nu misstänkt för grovt rattfylleri, alternativt rattfylleri eller vårdslöshet i trafik. Åklagare Anders Jacobsson har fortfarande inte bestämt om han ska väcka åtal eller inte.

– Troligtvis kommer ett besked vecka 27, säger han till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:Riksdagsledamot körde misstänkt drogpåverkad – krockade med buss

En röst kan avgöra allt

Det kan räcka med att en enda ledamot avstår från att lägga en röst mot Ulf Kristersson, för att han ska kunna kunna bli statsminister. Den ledamoten skulle alltså kunna vara Sara Heikkinen Breitholtz, som fortfarande inte lämnat något besked till partiet om när hon eventuellt kan vara tillbaka från sjukskrivningen, eller om hon vill avsäga sig sin plats.

– Nu har hon skickat ett sms om att hon är sjukskriven, men det är allt, säger Ann-Louise Lundqvist, ordförande för Kungsbacka arbetarekommun, till Expressen.

Socialdemokraterna kommenterar till Expressen att Heikkinen Breitholtz är sjukskriven och att frånvaron hanteras enligt gällande rutiner.

Om hon avsäger sig uppdraget skulle problem ändå uppstå, eftersom hennes ersättare Lars El Hayek är avstängd på grund av olämpligt uppträdande. Han har lämnat Socialdemokraterna, men som femte mest kryssad på den halländska riksdagslistan är han kvar som ersättare, men nu som politisk vilde.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS