En anledningen till att färre böter utdelades under förra året beror på pandemin.
– År 2020 var lite speciellt eftersom många inte använde bilen, säger Emanuel Forsell, enhetschef för parkering och tillstånd i Kungsbacka kommun.
Under 2019 var det rekordår, men förutom att betala 2,5 miljoner i böter fick Kungsbacka kommun in än mer i parkeringsavgifter. Under det året hamnade 11 miljoner kronor i kommunens kassa, och år 2020 var det 10 miljoner.
LÄS MER:Intresset för mopedbilar växer explosionsartat – har ökat 1 700 procent
– Den största delen, cirka 10 miljoner, går till att finansiera verksamheten. Som till exempel parkeringsvakter, parkeringsautomater, skyltar och allt sånt. Sedan blir det några miljoner över och det tillskottet går in till Trafikförvaltningen, säger Emanuel Forsell och fortsätter:
– Det som vi är väldigt noga med, både våra politiker och vi själva, är att vi aldrig har verksamhet för att tjäna pengar. Snarare tvärtom. Vi försöker alltid skriva så få parkeringsböter som möjligt.
Skillnaden mellan en parkeringsanmärkning och en kontrollavgift
Parkeringsanmärkning: Får man på allmän plats och man betalar till Transportstyrelsen.
Kontrollavgift: Betalar man direkt till Kungsbacka kommunen eller den som äger marken, det vill säga tomtägaren.
Så här mycket betalar du i böter
En parkeringsbot brukar vara antingen 200, 300 eller 500 kronor. Nivåerna är olika beroende på vilken överträdelse man har gjort.
– Det blir 200 kronor om man inte har betalt eller glömt biljetten, och 500 om man har ställt sig på en parkering för rörelsehindrade.
LÄS MER:Efter rekordåret – nu jagas fler p-platser i naturreservaten
Det finns också två olika typer av ”böter”, som man säger i folkmun. Det man kan få är en kontrollavgift eller en parkeringsanmärkning.
– Det är inte böter i lagens mening. Det enda som skiljer är att det står parkeringsanmärkning eller kontrollavgift på din gula lapp. Du betalar till olika bankgironummer, antingen kommunen eller Transportstyrelsen.
Så gör du för att överklaga parkeringsböter
Polisen har hand om bestridande av parkeringsböter.
Om parkeringsboten innehåller uppenbara fel, till exempel om fordonsfabrikatet är fel, så vänder du dig till den polisstation där boten är utfärdad och begär rättelse.
Om du anser att parkeringsboten är felaktigt utfärdard ska ett skriftligt bestridande skickas till polisen i den region där boten är anmärkningen utfärdats.
Ditt bestridande måste ha kommit in till polisen senast sex månader efter att du betalat boten eller att Kronofogdemyndigheten vidtagit åtgärd för att driva in den.
Felparkeringen måste betalas även om man tänker överklaga parkeringsböterna. Om ditt bestridande godkänns får du tillbaka avgiften.
Källa: Polisen/Transportstyrelsen
Så ska du absolut inte parkera
Emanuel Forsell förklarar att man absolut inte ska parkera på ett sådant sätt som är trafikfarligt för andra.
– Gör man det, kan det bli så att vi kontaktar polis och att man flyttar på bilen direkt. Då blir det dyrt.
Under sommaren upplever han att det är svårare för folk att parkera rätt, exempelvis vid badplatser.
– Den stora merparten av våra besökare sköter sig jättebra, men vissa ställer sig på ett sätt så att inte räddningsfordon kan komma fram. Då har det hänt vid flera tillfällen att vi har bärgat bort bilen.
LÄS MER:Epa-traktorattack mot ridskolan i Fjärås: ”Kunde ha slutat väldigt illa”
Han berättar också att det är många turister som har svårt för p-skivan. Det handlar om att de inte använder den själva i sin kommun.
– Det händer också att man ser fel på vad som är parkering och väg. Ibland parkerar man i rondellerna. Det kan jag tycka är en olycklig plats att ställa sitt fordon.
– Men de allra flesta i Kungsbacka sköter sig jättebra.
Här är gatorna där Kungsbackaborna fick flest parkeringsböter
Nedan listar Kungsbacka-Posten var någonstans Kungsbackaborna fick flest parkeringsböter under ett år, från första mars 2020 till sista februari 2021. I listan har parkeringsanmärkningar och kontrollavgifter slagits samman, och vi har valt att kalla dem parkeringsböter.
Lindens torg
Ingen fyr
Vallgatan, Badhusparken
Ingen fyr
Ejdern
Ingen fyr
Kungsbacka torg, Södra torget
Ingen fyr
Samariten
Ingen fyr
Storgatan
Ingen fyr
Gertrudsgatan p-plats
Ingen fyr
Elof Lindälvs gymnasiet
Ingen fyr
Vallgatan
Ingen fyr
Lindens gata, Badhusets P-plats
Ingen fyr
Lista: Här fick Kungsbackaborna flest parkeringsböter
1. Lindens torg: 1 120
2. Vallgatan, Badhusparken: 433
3. Ejdern: 424
4. Kungsbacka torg, Södra torget: 396
5. Samariten: 356
6. Storgatan: 349
7. Gertrudsgatan p-plats: 347
8. Elof Lindälvs gymnasiet: 311
9. Vallgatan: 289
10. Lindens gata, Badhusets P-plats: 249