Kungsbackas bästa historier blev filmaffischer – för filmer som aldrig blev av

I fönstren till gamla Facklanbiografen syns affischer på Kungsbackafilmer som aldrig gjorts. Bakom utställningen finns konstnärsduon Combi Cats som på fredagen premiärvisade sin unika installation.
– Fantastiskt att få jobba med alla dessa lokala historierna, säger de.

ANNONS
|

Diana Rönnberg är mest känd som ledare för Passalen, där hon jobbat med kultur och musik för funktionsvarierade unga. Men tillsammans med sin man Kordian är Diana också konstnärsduon Combi Cats. De har tidigare gjort uppmärksammade utställningar, både i Kungsbacka och Halland. Det senaste halvåret har Combi Cats jobbat med ett unikt konstprojekt med Kungsbackakoppling. Under arbetsnamnet ”Fictions we’re made of” har de sökt Kungsbackas bästa berättelser. Bland annat gick de ut i några av de största lokala Facebook-grupperna, och sökte tips på historier värda att berätta.

LÄS MER:Ridsportprofilen Carl Hedin om att våga bryta mot normen: ”Skämdes för att jag red”

Hänger i gamla Facklan

Inspirerade av berättelser de fått från Kungsbackabor har de sedan jobbat fram den utställning som på fredagen premiärvisades i fönstren till gamla Facklanbiografen.

ANNONS

Combi Cats förklarar det som en utställning av ”filmaffischer för filmerna som aldrig blev av”.

LÄS MER:De söker Kungsbackas bästa berättelser

– Allting startade egentligen med tanken att var börjar en historia. Vad är det som säger att ”Stranger Things” eller ”Outlander”, sådant vi ser på Netflix, att de berättelserna inte skulle ha kunnat starta i Kungsbacka. Det är vi människor i staden som tillsammans skapar våra historier. Outlander, som är en romantisk berättelse om kärlek och om att resa bakåt i tiden, den hade kunnat berättas i de historiska miljöerna runt Fjärås bräcka, slog Diana Rönnberg fast i sitt öppningstal.

Älgar och humrar

Och det är inte vilka Kungsbacka-historier som helst som blivit affischer.

LÄS MER:Jättelika stenskulpturer till Kungsbacka torg: ”En överraskning”

Där finns dramat ”En älg gör entré”, inspirerad av historien om den älgkalv som under flera timmar irrade omkring inne på restaurang Esters. Eller vad sägs om ”Claws”, där Combi Cats fick idén av en Kungsbackabo vars pappa på 70-talet lyckades fånga en vida omtalad jättehummer.

– Där tänkte vi att vad hade hänt om den där jättehummern kom tillbaka, och var ute efter hämnd, skrattar Diana Rönnberg framför affischen som bär tydliga drag av den klassiska film-postern för ”Jaws”, som fick heta Hajen på svenska biografer.

Tajt budget

Men vem hade inte velat se ”Fyrvaktarna på Nidingen”, om unga människor som ”plågade av enslighetens köld fann värme i varandras famnar”, eller ”Motorsågsmannen”, en skräckfilm om en vettvilling som löper amok med motorsåg.

ANNONS

Arbetet har varit intensivt, och budgeten, kulturbidrag från region och kommun, har varit tajt. Men framför allt har det varit roligt, summerar Diana Rönnberg.

LÄS MER:Hur kan Kungsbacka ha ett så lågt kulturellt behov?

– Det har varit så kul att få jobba med alla dessa fantastiska lokala historier vi fått av Kungsbackas invånare, säger hon.

Hela oktober ut

Combi Cats tog avstamp i filmaffischernas historia, men fastnade framför allt för estetiken under 70- och 80-talet.

– På den tiden gjordes fantastiska filmaffischer, många gånger var de bättre än själva filmerna de skulle locka besökare till, skrattar Diana.

Totalt består utställningen av åtta filmaffischer, och ”Fictions we’re made of” hänger uppe i fönsterna på gamla Facklanbigrafen hela oktober ut. Den betraktas med fördel under den mörkare tiden av dygnet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS