Jättelika stenskulpturer till Kungsbacka torg: ”En överraskning”

Tre gigantiska stenskulpturer intar Kungsbacka torg – och du har chansen att köpa dem. Så invigs konstens vecka, vilket följs upp med dans, jazz, foto och vernissage.
– Det blir större än någonsin i år. Vi flyttar ut från Fyren, säger projektledare Britta Nyström.

ANNONS
|

Evenemanget är inte nytt, Konstens vecka genomfördes för första gången i Kungsbacka 2016. Sedan dess har det vuxit ur kulturhuset Fyren där allt startade. En hel del programpunkter arrangeras fortfarande där inne, men annat har flyttat ut.

Utställningar i Tjolöholm och Åsa

– Det började för några år sedan då vi även ställde ut i Galleri Hjertstedtska villan, och sedan i Rosa villan. Men nu flyttar vi till torget, och även längre ut i kommunen, berättar Britta Nyström.

LÄS MER:Allt från konst till löständer värderades när Antikrundan kom till Tjolöholm

På så sätt hoppas man att fler kommer ta del av programmet. På Tjolöholm visas slottets konst upp på lördagen, och i Åsa samma dag håller Ove Ottosson sin konstgård öppen för allmänheten.

ANNONS

Ett annat grepp för att öka deltagandet är att satsa på olika åldrar. Konstens vecka pågår mellan 4 och 10 oktober och varje dag arrangeras något som tilltalar de yngre.

I Irene Ericssons trädgård vid Hjertstedtska villan, vid Borgmästareplatsen arrangeras graffitimålning, och på Esteten anordnas molnskådarworkshop, där barn får skapa något så luddigt som molnkonst. I Ninja Agborns Rosa villan blandas konstformerna film, musik, glaskonst, skulptur och måleri.

LÄS MER:Hemma hos färgälskaren Tanya: ”Mitt hem är min målarduk”

Största konstverken finns på torget

– Mycket är utomhus i år, vilket känns bra med tanke på omständigheterna, säger Britta Nyström.

Det hela invigs 4 oktober på torget, där de flera meter stora stenskulpturerna ställs ut under en vecka. Det är konstnären Ivana Machackova som har skapat de gigantiska verken, som kommer vara till salu efter utställningen. Hon vill ännu inte avslöja hur de kommer se ut.

– Jag tror det är roligare om det blir en överraskning, säger Ivana Machackova.

LÄS MER:De söker Kungsbackas bästa berättelser

Skräck på gamla Facklan

I innerstaden sker fler evenemang den eftermiddagen. I gamla biografens skyltfönster ställer konstnärsduon Combi Cats ut filmaffischer som de skapat, inspirerade av historier från Kungsbacka.

– Det blir en hel del skräck. Skräck är väldigt roligt och inspirerande att skapa, säger Diana Rönnberg som ingår i duon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS