Kungsbackalopp i tryckande hetta – ”värst på andra varvet”

Årets Kungsbackalopp kördes i tryckande värme och i skuggan av coronapandemin tilläts bara 140 startande. Först över mållinjen bland herrarna var Maxwell Dumbrell, engelsman som precis flyttat till Kungsbacka.
– Tufft i värmen, i synnerhet på andra varvet, summerar han tävlingen. I damklassen vann Carolina Johansson, Majornas IK.

ANNONS
|

Kungsbackaloppet kallas med rätta för världens äldsta långlopp, och har sprungits varje år sedan 1898. Från början sprang löparna mellan Kungsbacka och Balders Hage i Göteborg. Med åren har loppet haft flera dragningar, men årets upplaga blev en halvmara, och inget mer.

LÄS MER:Här får familjer testa på olika sporter tillsammans

Och med tanke på den rådande coronapandemin hölls deltagarantalet begränsat.

– Vi tog beslut i mars att vi kör veckan innan midsommar. Eftersom begränsningen för sammankomster var 150 personer, så valde vi att släppa på 140 löpare, och ha tio funktionärer under tävlingen. Platserna tog slut på en och en halv dag, berättar Lars Carlsson från Centralföreningen för gymnastik- och idrottssällskapen i Göteborg, som äger varumärket Kungsbackaloppet.

ANNONS

– Vi hade anat att trycket skulle vara stort. Det är tydligt att det finns ett stort intresse bland löparna att komma igång med stadsloppen igen, säger han.

Inte helt idealisk värme

Medarrangören IF Rigors Johnny Lundgren kallar lördagens värmebölja för ”inte helt idealisk” för löparna. Termometern darrade runt 25 grader i skuggan och solen flödade.

– Det är egentligen lite för varmt. Många löpare hade nog hoppats att det kunde vara i alla fall fem grader svalare, säger han till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:Bygger pumptrack för att få ungdomarna att stanna

Vinnare i den 124 upplagan av Kungsbackaloppet blev en britt, nyinflyttad till Kungsbacka. Maxwell Dumbrell sprängde målsnöret på fina 1 timme 11 minuter och 50 sekunder.

– Det gick bra på första varvet, men i andra kom värmen ikapp mig. Jag led den sista sträckan men är naturligtvis väldigt nöjd med att vara vinnare, säger han till Kungsbacka-Posten, samtidigt som han kramas om av flickvännen Charlotte Börjesson.

Tävlat tidigare

Löparintresset kallar han ”mest en hobby”, men Maxwell medger att det blivit ett och annat långlopp tidigare, han tävlar för Öis och han har ett personbästa på 1.04 på halvmaran.

Och det kan komma fler Kungsbackalopp för engelsmannen. Han och flickvännen bodde tidigare i England, men flyttade till Sverige i vintras ”egentligen på grund av Brexit”. Nu trivs han fint i sin nya hemkommun.

ANNONS

LÄS MER:Cyklister trötta på att jagas i Kungsbackaskogen: ”Vi måste kunna samsas”

– I England handlar sport för det mesta om fotboll, men jag har alltid gillat löpning. Och sedan vi flyttat till Sverige har jag lärt mig att gilla hockey också, säger han innan han tar den sista slurken av sponsor-Festisen i målfållan.

Först i mål i damklassen var Carolina Johansson, Majornas IK, som disponerat sitt lopp för att klara den tryckande hettan.

– Jätteroligt att det gick såpass bra, men det var tufft i värmen. Jag hade förberett med mycket vätska och med föräldrar och klubbkamrater längs banan så jag kunde svalka huvudet med vatten, det kändes viktigare än att dricka. Men pulsen var jättehög, säger hon till Kungsbacka-Posten.

När insåg du att du hade chans att vinna?

– Efter första varvet förstod jag att jag låg en minut före tvåan i damklassen. Det var motiverande, man vill ju inte helst inte bli omsprungen på slutet.

Tvåa i herrtävlingen blev Jacob Böhm, tävlande för Hälle IF och trea Olof Simann, Majornas IK. I damklassen kom Johanna Åkerström från Mölndalsklubben Herkules på andra plats, och trea i damklassen var IF Rigors Johanna Svensson.

Nästa år firar Kungsbackaloppet 125-årsjubileum.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS