Här får familjer testa på olika sporter tillsammans

Stöta kula, hoppa längdhopp och springa 60 meter. Det är aktiviteter som familjer får testa på under ”Idrott hela livet”. Familjen Hasselblad Sundqvist har testat flera sporter och alla tre systrar har nu hittat något de tycker om.
– Det fick mig att börja med badminton, jag gillar att slå hårda bollar med racket, säger Linnea Hasselblad Sundqvist, elva år.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Trots att det är fredag eftermiddag och sommarens första riktiga dag så är det full aktivitet på Tingbergsvallen. I dag ska familjerna få testa på friidrott. Ettåriga Ester Cantor är ännu lite för liten men det hindrar henne inte från att springa runt på löpbanan. Även när familjerna ska testa på längdhopp är hon med och vill hjälpa till att kratta sanden.

Hela familjen Cantor är på ”Idrott hela livet” för första gången. Esters storasystrar Olivia och Selma och mamma Anna är med, medan pappa Eddie får hålla koll på minstingen.

– Jag har letat efter den här typen av aktiviteter till barnen och så såg jag det här på kommunens hemsida. Det är jättebra att man får testa på olika sporter och speciellt i den åldern 6-7 år då man gärna vill prova för att hitta sin sport, säger Anna Cantor.

ANNONS

LÄS MER:Succésporten padel växer kraftigt i Kungsbacka – nu startas första föreningen

Friidrottsbana, längdhoppsgrop.
Ester Cantor, 1, är för lite för liten för att testa på de olika friidrottsgrenarna, men det hindrar henne inte från att vilja hjälpa till att kratta sanden. Bild: Ellinor Svensson

Friidrott på sin nivå och för alla åldrar

Hon tycker det var kul att hela familjen fick vara med men var inte helt förberedd på att även föräldrarna skulle idrotta innan hon kom hit. Jeans kanske inte var det bästa alternativet när man skulle hoppa längdhopp.

– Nä, då hade jag nog klätt mig annorlunda, säger hon och skrattar.

Den här fredagen var IF Rigors friidrottsverksamhet inbjudna, Josefine Nilsson, Marie Gustafsson och tioåriga Thea Franzen är där för att hålla i träningen.

– Vi vill visa att friidrott finns här i Kungsbacka och att den är till för alla åldrar, säger Marie Gustafsson.

De har även märkt av ett intresse bland vuxna och förhoppningen är att kunna starta upp en vuxengrupp framöver.

– Nu under pandemin har det inte gått. Men friidrotten är mångsidig och det är många vuxna som tränat friidrott förut och vill köra för att det är kul. Det går att köra på olika nivåer, man behöver inte träna på elitnivå, säger Josefine Nilsson.

LÄS MER:Succé för loppet för sjuka barn: ”Fick in en magisk summa”

Tjej stöter kula.
Olivia Cantor, 7, tycker det roligaste var att stöta kula. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Här är laget där alla får ta plats

Idrott hela livet anordnas av kommunen och är ett koncept som bygger på att familjer får testa på olika idrotter gratis. Under pandemin har det inte blivit så många träffar, men Eva Bjälkander, projektansvarig, hoppas att det kan komma igång på riktigt till hösten igen.

ANNONS

– Vi vill även komma ut i ytterområdena så inte allt bara händer här inne i stan. Så det hoppas vi kunna göra till hösten och satsa ordentligt, säger hon.

Tanken är fredagsfys före fredagsmys. Eva Bjälkander berättar att det är många föräldrar som kanske inte har tid att träna tillsammans med barnen och då är detta ett bra tillfälle att göra det och umgås samtidigt.

– Men framför allt ska det vara roligt och alla kan vara med. Det kan stärka familjebanden att utöva en sport tillsammans. Sen finns det barn och unga som inte hittat sin idrott än och då är detta ett utmärkt sätt att testa på, säger hon.

Tjej hoppar längdhopp-
Linnea Hasselblad Sundqvist hoppar längdhopp. Bild: Ellinor Svensson

”Fick mig att börja träna igen”

Olika föreningar bjuds in för att visa sin verksamhet och både unga och vuxna får testa på sporten under en kväll. Bland annat har man kunnat testa på capoeira, afrobrasiliansk kampsport/dans, bågskytte, pingis, fotboll och parkour. Novalie Hasselblad Sundqvist, 8, har hittat sin sport, ju-jutsu och har nu tränat i tre terminer.

– Novalie hade nog aldrig hittat ju-jutsu om det inte var för att hon fick testa på. Det har gett oss jättemycket som familj med, tyvärr hittar man inte alltid tiden att leka med barnen och här får man både lek och utöva idrott tillsammans, säger mamma Malin Hasselblad.

ANNONS

LÄS MER:Bygger pumptrack för att få ungdomarna att stanna

Familjen har varit med i en ”Frisk generation” som är ett liknande satsning, fast för barn i årskurs två.

– Jag slutade med fotbollen och det här fick mig att börja träna igen. Det var så jag fick testa på badminton och sen började jag i det. Nu har jag lärt mig jättemycket mer i föreningen, säger Linnea Hasselblad Sundqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS