Mountanbike-folket behöver använda spåren som transportväg, för att nå sina stigar. Nu vill de få bort cykelförbudet. ”Vi borde kunna samsas i skogen”, tycker Joel Djerf, en av alla mtb-entusiaster i Kungsbacka.
Mountanbike-folket behöver använda spåren som transportväg, för att nå sina stigar. Nu vill de få bort cykelförbudet. ”Vi borde kunna samsas i skogen”, tycker Joel Djerf, en av alla mtb-entusiaster i Kungsbacka. Bild: Mats H Ljungqvist

Cyklister trötta på att jagas i Kungsbackaskogen: ”Vi måste kunna samsas”

I Kungsbackaskogen använder mountainbikecyklisterna motionsspåren för att ta sig till de särskilda cykelstigarna. Men cykling i spåren är förbjuden – och frågan vållar hätsk debatt, både i skogen och i sociala medier. Joel Djerf, mountainbikeentusiast från Vallda, vill få bort förbudet.
– Varför kan alla bara inte samsas och visa hänsyn, det fungerar utmärkt på andra ställen, säger han.

ANNONS
LocationKungsbackaskogen|
|

Kungsbackaskogen i centrala staden är ett flitigt använt motionsområde, med elljuspår på över flera kilometer. Den lilla skogen har också en utelekplats med rastplats och en discgolfbana. På senare år har den också fått särskilt anlagda banor och stigar för mountainbikecykling.

Och känslorna svallar kring cyklingen. I en av Kungsbackas största Facebookgrupper har debattens vågor gått höga kring cyklisternas närvaro i området. Cykling på spåren är förbjuden, enligt kommunens informationsskylt. Onödigt stelbenta regler, menar mtb-entusiasterna, som inte kan nå de särskilt anlagda cykelstigarna utan att använda just spåren, som är själva infrastrukturen i området.

Inte för träning

Joel Djerf, mtb-cyklist från Vallda, är en av debattörerna och han tycker att alla borde kunna samsas i skogsområdet. Han känner igen konflikterna på hemmaplan i Paltaskogen, som har ett liknande förbud mot cykling i spåren.

ANNONS

– Det handlar ju inte om att någon cyklist ska ligga i motionsspåren för att träna eller jaga varvtider, men vi måste ju kunna transportera oss till cykelstigarna. Då är det ju oundvikligt att använda spåren, säger han.

LÄS MER:Kungsbacka godkänns som cykelstad

Han menar att hela debatten egentligen är en ickefråga.

– Jag kan bara tala för mig själv, men så klart anpassar de allra flesta sin fart när de har cykel på ett spår där det finns de som går eller springer. Och varför kan vi inte bara samsas – skogen används av så många, det här är en onödig och skapad konflikt, menar Joel Djerf.

Kommunens ansvar

Han anser att en stor del av ansvaret ligger hos kommunen, som valt att förbjuda cyklingen på motionsspåret. I andra friluftsområden gäller ofta att cykling är tillåten, men att cyklister uppmanas visa hänsyn och att de har väjningsplikt mot gående och löpare.

– Och det fungerar alldeles utmärkt. Nio gånger av tio är det bara ”hej” på stigen och glada miner. Men när något är förbjudet så är det många som känner sig berättigade att agera, och det skapar konflikt, säger Joel Djerf.

Regler är regler

I Facebook-debatten finns exempel på när konflikten till och med gått över i våld, när en cyklist fått ”ett rapp i ryggen av en dam med gåstavar”. Andra menar att regler är regler – är cykling förbjuden så är den.

ANNONS

LÄS MER:Centern vill bestämma över cykelbanorna

Nu har Joel Djerf skrivit ett brev till kommunen, där han uppmanar dem att se över reglerna när det gäller cykling i motionsområdena.

– Jag tyckte att de borde uppmärksammas på att detta skapar en hätsk stämning, både i skogen och i sociala medier. De borde kunna hitta annan formulering, att cykling på de grusade motionsspåren ska ske så lite som möjligt och med hänsyn och väjningsplikt för fotgängare. Med det tror jag att vi kan undvika många konflikter, vi skall ju alla kunna samsas och bruka skogen och dess leder och stigar, säger han.

LÄS MER:De vill starta stadsodling på Tingberget – ”Alla kan bidra med något”

Förbud kan omprövas

Ulrika Granfors är fritidschef i Kungsbacka kommun. Hon förklarar att regelverket kring cykelförbudet satts just för att undvika konflikter i en ”hårt frekventerad stadsskog”.

– Där är ju många som både promenerar och motionerar på löparspåren och då hade vi tanken att det var bra att separera de olika grupperna, säger hon.

Samtidigt är hon öppen för att ompröva förbudet och hon välkomnar skrivelsen från mtb-cyklisterna.

– Jag är absolut inte emot att pröva en annan formulering eller titta på andra lösningar kring detta. Vi vill ju helst inte ha de här konflikterna i ett så populärt friluftsområde, säger Ulrika Granfors.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS