Kungsbacka klarade corona bättre än andra städer

Kungsbacka sticker ut på flera sätt, enligt en ny rapport. Här har tappet till följd av pandemin varit hälften så stort som i andra städer. Fler kommer hit för att handla, jämfört med andra medelstora städer. Men i stadskärnan bor bara två procent av kommunens befolkning. Det är lägst i hela landet.
– Det kommer förändras, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C).

ANNONS

När senaste rapporten från Cityindex presenterades, på näringslivets frukostmöte under torsdagen, visade det sig att Kungsbacka är en stad som utmärker sig.

LÄS MER:Lunchrestaurangen blir en av Kungsbackas största

Medelstor, men ingen medelmåtta

Landet har 107 stadskärnor, och Kungsbacka är en medelstor. Men i övrigt är staden ingen medelmåtta. I och med att den mesta handeln sker utanför stadskärnan, främst på Kungsmässan och Hede Fashion Outlet, så blir statistiken lätt skev när siffrorna grundar sig på innerstaden.

Omsättningen under pandemiåret 2020 klarade Kungsbacka betydligt bättre än i resten av landet, med ett tapp på 4,5 procent, jämfört med andra stadskärnors minskning på i snitt 19,2 procent.

Dagligvaruhandel, med livsmedelsbutiker och Systembolag ökade sin omsättning, medan exempelvis beklädnad minskade kraftigt. Just klädbutiker finns det dock inte så många av kring torget, vilket påverkar statistiken.

ANNONS

LÄS MER:Dramat bakom modejättens storsatsning i Kungsbacka

Besökare spenderar pengar här

En tydligare positiv utveckling visar grafen över kommunens handelsindex. Ett index på 100 innebär, förenklat, att invånarnas alla köp görs inom kommunen, och att ingen utomstående kommer hit och handlar. Den blå linjen visar att handelsindex för andra pendlingskommuner nära storstäder ligger på 72.

I Kungsbacka, är indexet trots nära avstånd till Kållered, Sisjön och Göteborg istället 104. Och det har ökat markant de senaste två åren. Det kan vara en effekt av hemmaarbetet, samtidigt som besökare från grannkommuner fortsatt komma hit.

Index 100 innebär att invånarnas handel sker inom kommunen. Andra pendlingskommuner nära storstäder har ett index på 72. Kungsbackas index är nu på 104. Det innebär att fler kommer hit och handlar än tvärtom.
Index 100 innebär att invånarnas handel sker inom kommunen. Andra pendlingskommuner nära storstäder har ett index på 72. Kungsbackas index är nu på 104. Det innebär att fler kommer hit och handlar än tvärtom.

En ovanlig stadskärna

– Det är så glädjande att vår stadskärna har stått sig såpass bra, men handeln är under utveckling och vi behöver arbeta med rätt typ av etableringar, säger Jessica Blume, platsutvecklare på Kungsbacka kommun.

Stadskärnan består enligt rapporten just nu av innerstaden, med byggnaderna runt torget, samt en smal passage upp mot resecentrum.

LÄS MER:Saluhallen växer – satsar på stor ny avdelning

Rekordfå boende i innerstaden

Den sticker ut genom att ha landets lägsta andel boende, i förhållande till invånare i kommunen. Knappt två procent av kommuninvånarna bor i innerstaden. Föga förvånande med tanke på den låga, och i många fall gamla, bebyggelse som omger torget. Men kommunalrådet Fredrik Hansson (C) ser ljust på utvecklingen.

– Det är inte förvånande siffror, men det händer mycket på flera håll. Det har stått still länge, men nu har proppen gått ur.

ANNONS

Många bostäder på gång

Första exemplet är naturligtvis kvarteret Valand. Platsen där detta område just nu växer fram räknas i nuläget inte till stadskärnan, men kan komma att ändras. Kartan ritas om var tredje år, och definitionen av stadskärna är blandningen av bostäder och kommersiella verksamheter, som butiker och restauranger. Det är troligt att Valand med sitt promenadstråk kommer kvala in där.

LÄS MER:50 nya bostäder på gång i innerstaden – då kan byggstart ske

Fredrik Hansson ger fler exempel. Brända tomten, vid torget, och de anslutande husen kommer så småningom erbjuda fler boenden. Området Söderbron är ett annat exempel. Det är tomten där bland annat Norra Hallands gamla tidningstryckeri ligger, och som nyligen blivit godkänt för 50 nya bostäder.

– Sedan är ju innerstaden som den är, det går inte att bygga hur mycket som helst där, säger han.

LÄS MER:Så snabbt säljs bostäderna i Kungsbacka

Nya områden ökar försäljningen

Däremot finns det fortfarande luckor utanför, inte minst kring söderstaden.

– Aranäs etapp tre är på gång. Det ska bli bostäder på parkeringen mellan Swedbank och nya parkeringshuset, bredvid Lindens torg, så jag är inte oroad över siffrorna som kom fram på föredraget. Det var positivt att höra att Kungsbacka stått sig väl jämfört med andra, säger Fredrik Hansson.

Jessica Blume håller med.

– När Valand och Söderstaden är klara så innebär det fyra till fem procent i ökning av boende, och det kommer ge en positiv effekt för handeln.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS