Saluhallen växer – satsar på stor ny avdelning

Kungsmässans matbutik kompletteras med en stor brödavdelning och ny entré. Det avslöjar Holger Gunnarsson som ägt butiken sedan 1987.
– De här planerna har funnits länge, nu har bitarna fallit på plats. Till jul ska det vara klart.

ANNONS
|

Ica Kvantums saluhall på Kungsmässan växte fram i åtta etapper för snart tre år sedan. Halva butiken fick nytt golv och köket byggdes om helt. Diskar och hyllor flyttades på nätterna, för att kunder skulle kunna tas emot som vanligt på dagarna. I höst påbörjas den sista delen, som blivit uppskjuten och försenad på grund av platsbrist.

– Det har inte känts riktigt färdigt hittills, men vi har inte kunnat göra klart allt innan vi fick större lokal, säger Holger Gunnarsson.

Mer fikabröd

I dag har Ica Kvantum ungefär 3 000 kvadratmeter säljyta, och 260 tillkommer i november. Då flyttar Kappahl ut från den norra delen av sin butik, och utökar i stället i andra änden. Samtidigt behöver Aranäs, som äger lokalen som Kungsmässan ligger i, göra vissa betydande justeringar i fastigheten.

ANNONS
Trappan bakom Holger kommer tillsammans med delar av Kappahls lokaler ingå i den nya större saluhallen. Trappan ska bort, och hissen flyttas.
Trappan bakom Holger kommer tillsammans med delar av Kappahls lokaler ingå i den nya större saluhallen. Trappan ska bort, och hissen flyttas. Bild: Mia Sandblom

– Hissen flyttas och rulltrapporna byts ut. Trappan här bredvid rulltrapporna försvinner och den ytan blir vår.

En ny entré planeras också, och allt ska bli färdigt innan julhandeln, i början av december. Det innebär i praktiken att man bara har en månad på sig att färdigställa en helt ny brödavdelning, från golv till tak. Utbyggnaden kommer innebära fler bake off-produkter och ett större konditorisortiment. Mer fika, helt enkelt. Men först ska väggar flyttas och hyllor monteras. Holger Gunnarsson går in genom den nuvarande entrén, placerar sig alldeles innanför och sveper med armarna över lokalen.

Inspiration från världens matbutiker

– Min tanke har varit att man ska ha överblick över hela saluhallen från ingången. Brödet, frukt och grönt, fisk, chark och kött. Det är ett mattempel.

Holger Gunnarsson semestrar inte som annat folk. Han reser runt i världen för att finna inspiration till sin butik. I mataffärerna i USA, Centralamerika och Asien har han fått många idéer som han plockat med sig. I Sydkorea finns favoritbutiken.

– Det handlar om hur varan framhävs, miljön och belysningen.

LÄS MER:Kungsmässan efter pandemiåret: ”Ser ljuset i tunneln”

”Som en restaurang”

Butiken heter fortfarande Kvantum, men den innehåller numera även en saluhall. En saluhall har traditionellt inneburit flera livsmedelsföretag under samma tak. Här är samma företag uppdelat i olika avdelningar i en lokal. 160 personer är anställda i företaget, saluhallen är resurskrävande, i köket lagas 200 varma och 150 kalla rätter varje dag. Fem kockar och fyra kallskänkor behövs för att driva verksamheten.

ANNONS

– Det är ju som en restaurang, med kött, fisk och vegetarisk dagens varje dag. Det roligaste med det här jobbet är att det händer saker hela tiden. Arbetsuppgifterna är så varierande. Jag har hand om personalfrågor, ekonomi, marknadsföring, säger Holger Gunnarsson.

Har stort matintresse

Han är 68 år, men har inga planer på att gå i pension, arbetet är för roligt. Han kommer från Varberg från början, och arbetade för många år sedan på Ica Kvantum där nere. Det var den första Kvantum-butiken i landet, och så småningom var Holger ordförande i den grupp som satte konceptet för den typen av Ica-butik. Kvantum är näst störst, efter Maxi, och har som målsättning att vara en matmarknad.

– Maten i fokus, säger Holger Gunnarsson.

Han är själv matintresserad, och menar att det är en förutsättning som handlare.

– Jag ska hitta duktiga kockar och ha koll på trender inom matlagning.

Var brist på mataffärer

Holgers första egna butik drev han i Ulricehamn, men en infödd kustbo måste tillbaka, menar han, så han drog sig snart västerut och bor nu i Onsala. Han tog över Ica på Kungsmässan 1987 då butiken fortfarande hette Kronan. På den tiden fanns det konkurrens under samma tak. Kungs-Livs låg i andra änden, och bytte sedan namn till först Ekströms och så småningom Hemköp innan butiken stängdes i samband med Kungsmässan stora renovering 2002. I övrigt var motståndet tunt för Holgers butik.

ANNONS

– 2008 räknade man ut att bara 80 procent av behovet av dagligvaruhandeln täcktes i Kungsbacka. Resten handlade sin mat utanför kommunen, till exempel i Göteborg. Kommunen ville då att man skulle nå upp till 100 procent, berättar Holger Gunnarsson.

Sedan dess har Ica Maxi, Coop och ytterligare en Willys öppnat i Kungsbacka och numera är det inte lika trångt på Kvantum som det var för drygt tio år sedan.

– Då hade vi fullt i butiken mellan torsdag och lördag. Men det är bra att det öppnat fler butiker, Kungsbacka växer. Jag tog över 1987 och de matbutiker som fanns då hade aldrig klarat av att fylla det behovet som finns nu, säger Holger Gunnarsson.

Holger Gunnarsson

Ålder: 68.

Bor: Onsala.

Familj: Två barn.

Yrke: Äger Ica Kvantum på Kungsmässan.

Intressen: Matlagning, trädgård, design och konst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS