50 nya bostäder på gång i innerstaden – då kan byggstart ske

Nu är man ett steg närmre att bygga 50 lägenheter i innerstan. På området finns idag byggnader som stått tomma i många år, bland annat det gamla garveriet. En historisk plats som man vill föra samman med det nya.
– Bostäder och verksamheter i det här läget bidrar till en levande stadskärna, samtidigt som de knyter ihop det historiska med det nya Kungsbacka, säger planarkitekten Johanna Vinterhav.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Förra veckan godkände byggnadsnämnden den detaljplan för området som kallas Söderbron 10 med flera. Det är ett första steg i processen för att bygga 50 nya lägenheter, där flera byggnader stått tomma under flera decennier. Bland annat ligger Norra Hallands gamla tidningstryckeri där och en del av platsen är en grusplan, vid Hemköps lastbrygga.

– Så himla kul att byggnadsnämnden godkände förslaget, hela stadsbyggnadskontoret jublade. Nu är nästa steg att skicka ut ärendet på samråd, säger planarkitekten Johanna Vinterhav.

LÄS MER:Kungsbackas nya stadsdel kan få 20 000 invånare: ”Måste bygga mycket”

Stort problem: översvämningsrisken

Hon förklarar att det har varit ett omfattande arbete. 2016 började man med arbetet att ta fram en planbeskrivning. Det har varit stora frågor och problem som har undersökts, bland annat finns byggnader på platsen med kulturhistoriskt värde. Men framför allt har man tittat på om det ens är lämpligt att bygga på platsen på grund av att fastigheten omger en del av ån.

ANNONS

– Söderå skär igenom fastigheten så en stor fråga har varit översvämningsrisken. Det handlar om att bygga hållbart. I förslaget finns det översvämningsskydd som kan höjas om det skulle behövas och byggnaderna har en vattentät konstruktion, upp till en viss nivå, säger Johanna Vinterhav.

LÄS MER:Förvirring kring jättelikt bostadsprojekt

Eftersom tryckeriet legat där så har man undersökt marken noga efter gifter. Men enligt Johanna Vinterhav så är de gifter som finns i marken hanterbara.

– Det finns en viss markförorening men det går att hantera, det har ju även påverkat Söderå. Men vi bedömer i nuläget att det går att byta ut en del av marken.

LÄS MER:Snart byggs 300 bostäder på Stenhuggeritomten

Gamla garveriet ska finnas kvar

Den gamla garveribyggnaden kommer vara kvar men de andra byggnaderna, tryckeriet och gårdslängan kommer enligt förslaget att rivas, för att i stället bygga bostäder och yta för handelslokaler. Det är ännu inte beslutat vad som kommer vara i den gamla garveribyggnaden, men det finns olika idéer.

– Den behöver ju renoveras upp, men den kanske kan fungera som ett café eller ateljé. Den får gärna vara tillgänglig för allmänheten, något som passar in i själva byggnaden som är enkel i sin natur, säger Johanna Vinterhav och fortsätter:

LÄS MER:Flera lägenheter planeras i klassisk tidningsmiljö: ”Vill skapa mysiga bostadsgårdar”

– Jag känner mig jättenöjd med det här förslaget. Nya Kungsbacka möter historiska delen av Kungsbacka och det blir en gårdsmiljö som skapar lite spänning, väster om Söderå. Alla inblandade, fastighetsägaren, Liljewall arkitekter och kommunen har verkligen varit måna om att det ska bli en bra plats med omtanke till det historiska.

ANNONS

Mellan den 9 november och 7 december är ärendet ute på samråd, då får allmänheten och myndigheter tycka till.

– Om allting flyter på nu så kan man förhoppningsvis börja bygga under 2023.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS