Lisa Andersson (M), ordförande i kommunstyrelsen, är nöjd med att Kungsbacka utsetts till en av de mest robusta kommunerna. ”Att vara robust är att vara stabil”, säger hon.
Lisa Andersson (M), ordförande i kommunstyrelsen, är nöjd med att Kungsbacka utsetts till en av de mest robusta kommunerna. ”Att vara robust är att vara stabil”, säger hon. Bild: Mats H Ljungqvist

Kungsbacka i topp – en av de mest robusta kommunerna i landet

Kungsbackas läge, granne med en storstad och med snabb pendling till Göteborg, gör den sällsynt väl rustad att möta framtiden. Det visar mätningen Regionernas kamp, som utser Kungsbacka till en av de mest robusta kommunerna i Sverige.
– Att vara robust är att vara stabil, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) nöjt.

ANNONS

Det är konsultföretaget WSP som varje år granskar hur de svenska kommunerna står rustade för framtiden. Mätningen tittar bland annat på befolkning, arbetsmarknad, bostadssituation och utbildningsnivåer. Resultatet ger en bild av hur kommunerna klarar sig i en tid när konjunkturer och arbetsmarknader växlar.

LÄS MER:Hela listan: 17 miljoner kronor för dyraste huset i Kungsbacka senaste månaden

Och Kungsbacka landar på en delad andraplats i kategorin ”Pendlingskommun nära storstad”. Andraplatsen delas med Mölndal och Lerum och i topp, som mest robusta pendlingskommun, återfinns Nacka utanför Stockholm.

LÄS MER:Polisens varning: höstens inbrottsvåg har börjat

Bakom placeringen ligger flera faktorer. Till exempel får Kungsbacka toppresultat när det gäller att matcha arbetssökande till företagare som söker personal. Kungsbacka har också en stor bredd i näringslivet, med massor av olika företag, men inga jättestora arbetsgivare. Det betyder att kommunen inte står och faller med ett enda företag, ett faktum som gör det säkrare att ta sig igenom lågkonjunkturer.

ANNONS

Nära storstad

Men den kanske största framgångsfaktorn är närheten till storstaden. Där finns både jobb, kultur och nöje och allt går att nå snabbt och enkelt med pendeltåg.

Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, är nöjd med att Kungsbacka kallas ”robust”.

LÄS MER:Snart byggs 300 bostäder på Stenhuggeritomten

– Att vara robust är att vara stabil. Även i kristider kan Kungsbacka återhämta sig och stå stadigt. Både våra arbetsmarknadsåtgärder och bredden i näringslivet är en förutsättning för att vi ska fortsätta vara en stabil kommun. Detta är otroligt viktigt för alla som är en del av Kungsbackas framtid, säger hon.

Minskad pendling

Lisa Andersson brukar sällan tveka att kalla den egna kommunen för ”välskött”, men kan ändå se förbättringar som behöver göras.

LÄS MER:Kungsbacka växer mest i Halland – då passeras 100 000 invånare

– Framför allt skulle vi behöva öka och stärka näringslivet så vi inte är lika beroende av pendlingen. Vi kan bli ännu bättre på att locka hit företag, så fler kan jobba här i Kungsbacka, utan att behöva pendla. Ökar dagbefolkningen i Kungsbacka, att fler jobbar på hemmaplan, så stärker det också de andra delarna av näringslivet, det blir mer liv och rörelse. Det är något jag önskar vi blir bättre på, säger Lisa Andersson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS