Kriminologen om sexbrotten: ”Det är en oroande ökning”

År 2021 anmäldes nästan tre gånger så många sexualbrott mot barn under 15 år i Kungsbacka än året innan.
– Jag tycker att det är en oroande ökning – men det kan finnas olika skäl till statistiken, säger lokala kriminologen Simon Wallengren.

ANNONS
|

Ett grovt våldtäktsförsök drabbade en flicka i juli, obehagliga närmanden kring skolområdet och ofredanden vid en gångtunnel. Totalt räknar polisen med att över tio flickor utsatts för sexuella ofredanden i vår och sommar.

– Personer som utsätts för sexualbrott skadas under mycket lång tid. Det här ska inte behöva drabba folk, säger Simon Wallengren kriminolog och utvecklare på Kungsbacka kommun med inriktning på brottsförebyggande arbete.

Simon Wallengren jobbar nära polisen – ett arbete som på senare tid handlat om de uppmärksammade sexofredandena.

– När såna här händelser sker minskar tryggheten. Unga människor ska kunna befinna sig i offentlig miljö utan att vara otrygga, säger Simon Wallengren.

ANNONS
Simon Wallengren jobbar som utvecklare för det brottsförebyggande arbetet på Kungsbacka kommun.
Simon Wallengren jobbar som utvecklare för det brottsförebyggande arbetet på Kungsbacka kommun. Bild: Privat

Händelser vid Kollaskolan

Så sent som på tisdagsmorgonen anmäldes ännu ett ett sexuellt ofredande vid Kollaskolan – det tredje fallet på lite mer än en vecka. Den här gången hade en högstadieelev blivit utsatt för en blottare i ett skogsområde.

– När det sker mycket sexualbrott i ett visst område kommer vi från kommunens sida öka vuxennärvaron och övervakningen i det området. Öka den sociala kontrollen, så att säga.

Har ni varit på Kollaskolan?

– Det jag kan säga är att vi varit ute i skolmiljö, tillsammans med andra som jobbar brottspreventivt, vi har ökat i närvaron på dessa platser, säger Wallengren.

Trots det fortsätter barn att utsättas – vilket visar på svårigheten i det brottsförebyggande arbetet, enligt Wallengren.

– Den eller de personer som varit omtalade i media strävar efter att begå sexualbrott på ett mycket aktivt sätt. Vi kan inte stoppa det helt och hållet, men vi strävar mot det, säger han.

Tredubbelt anmälda fall

Det är inte första gången som Kungsbacka har problem med blottande. År 2021 nära tredubblades antalet anmälda sexuella ofredanden mot barn under 15 år, sett till året innan.

– Jag tycker att det är en oroande ökning, men det kan finnas olika skäl till statistiken, säger Wallengren.

ANNONS

Wallengren menar att mörkertalet är stort när det kommer sexualbrott, ett ökat antal anmälningar kan handla om att fler ser till att anmäla till polisen.

– En tredubbling i anmälningar behöver inte återspegla en faktisk ökning, men det kan också visa att det varit fler fall av blottare. Nyckelgärningspersoner kan göra stor skada på kort tid, säger han.

– Men som sagt, sexualbrotten uppmärksammas allt mer – och det med rätta.

Trygghetsarbetet pågår

Det brottsförebyggande arbetet sker inte bara i skolmiljöerna. En stor mängd av sexualbrotten sker i det fördolda och där fokuserar kommunen bland annat på kunskapshöjande kampanjer och har dialog med brottsofferjourer.

– Sexualbrott är något som är skrämmande för oss själva, det drabbar framförallt unga människor, sårbara människor, som vi vill kunna skydda.

LÄS MER:Polisen utreder tio fall av sexofredanden mot barn: ”Manipulativa”

LÄS MER:Experten om brottstypen: ”Handlar ofta om blottning”

LÄS MER:Elev på Kollaskolan utsatt för blottare

ANNONS