Polisen utreder tio fall av sexofredanden mot barn: ”Manipulativa”

Minst tio yngre flickor misstänks ha antastats i Kungsbacka kommun. Nu har polisen satt in extra personal, civil och uniformerad, för att patrullera kommunen i jakten på gärningsmannen.
– Det finns likheter både vad gäller signalement och tillvägagångssätt, säger Miranda Pedersen, kammaråklagare.

ANNONS
|

Hammerö i Kungsbacka, Onsala, Åsa och Kolla. Där har flickor i mellanstadieåldern utsatts för sexuella övergrepp. Den i Hammerö rubriceras lite grövre, som försök till våldtäkt.

Men det handlar om betydligt fler fall av sexuella ofredanden mot unga flickor. Totalt är det tio ärenden utspridda över kommunen.

– Fallen utreds av olika åklagare som olika ärenden. Men samtidigt är vi givetvis medvetna om att de kan höra ihop och har ett helhetstänk, säger Miranda Pedersen, kammaråklagare.

Finns flera likheter

Enligt åklagaren finns det likheter mellan händelserna. Dels vad gäller barnens ålder, men även signalement.

– Det finns även vissa likheter vad gäller tillvägagångssättet. Vad det handlar om vill jag inte gå in på. Barnen som utsatts har varit väldigt duktiga på att beskriva gärningsmannen. Men det är vanskligt med signalement eftersom minnesbilder skiljer sig åt.

ANNONS

Finns det teknisk bevisning?

– Det vill jag inte gå in på.

Hon hänvisar till polisen i Kungsbacka, som hänvisar till pressavdelningen centralt.

Kan hänga samman

– Vi har nu fått veta att det handlar om tio fall. Vissa av ärendena är anmälda nu, men har skett under våren, och andra är händelser i närtid. Vi kan inte utesluta att dessa hänger samman, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.

Ett fall inträffade torsdagen den 11 augusti när ett barn var på väg hem från Kollaskolan.

Enligt uppgifter till Kungsbacka-Posten har barn i Kollaområdet också blivit kontaktade av en eller två män i samband med att de hoppat studsmatta.

– Vi arbetar trygghetsskapande i kommunen efter de här händelserna. Det innebär bland annat att civil och uniformerad polis patrullerar områdena i högre utsträckning. Vi är igång med ett intensivt utredningsarbete, säger Fredrik Svedemyr.

Han uppmanar omgivningen att tipsa polisen om de sett något. Antingen via nätet, polisen.se, eller via 114 14.

Prata med barnen

– Det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn. Personerna som ägnar sig åt sådant här kan vara väldigt manipulativa. Oavsett vad de berättar måste man vara väldigt kritisk och inte följa med någon främmande person vad de än säger. Istället bör man kontakta en vuxen som man litar på, säger Fredrik Svedemyr.

ANNONS

Föräldrar som Kungsbacka-Posten talat med är oroliga och kritiska över vad de anser vara bristande information från polisen.

– Det är märkligt att polisen inte säger mer. Det skapar ju bara oro och ökar ryktesspridningen, säger en mamma till tidningen.

LÄS MER:Ofredade tjej sexuellt – men omhändertogs för berusning

LÄS MER:Nya uppgifter: Eleven utsattes för sexuellt ofredande

LÄS MER:Ung flicka antastad vid gångtunnel – kan ha kopplingar till våldtäktsförsök

ANNONS