Köper jätteskulptur för 800 000 – konstverket finns redan i andra kommuner

Politikerna gör ett jätteuttag på 850 000 kronor ur Hasselgrenska Minnesfonden för att köpa skulpturen ”Change of directions” till parken vid Badhuset. Mindre känt är att samma konstverk redan finns i både Skövde, Vänersborg och Värmdö.
– Flera upplagor är ganska vanligt i skulpturvärlden, säger projektledaren.

ANNONS
|

Minnesfonden instiftades av tidigare borgmästaren i Kungsbacka, Adolf Hasselgren och hans fru Hélene. Avkastningen ska användas till ”stadens förskönande” och den har tidigare betalat konstinstallationer i Badhusparken.

LÄS MER:Färgglada tunnlar ska ge tryggare vägar till skolan

Nu vill nämnden för kultur och fritid göra ett nytt uttag ur donationsfonden. Den här gången handlar det om drygt 850 000 kronor för att köpa in konstnären Maria Miesenbergers jätteskulptur Change of directions.

Park vid badhuset

Planen är att den ska ställas i parkområdet som nu byggs ut intill nya badhuset.

– Det är en skulptur som passar i ett stort utomhusområde som detta och den uppfyller de önskemål vi haft när det gäller en utsmyckning av den här platsen, säger Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid.

ANNONS

LÄS MER:Hur kan Kungsbacka ha ett så lågt kulturellt behov?

Handlas direkt

Till skillnad från andra kommunala konstinköp så innebär fondpengarna att det inte krävs varken konkurrensutsättning eller upphandling.

– Men det är inte så att det är en enda person som avgör att vi köper in denna. Det är en lång process, med många tjänstepersoner inblandade i projektgruppen, säger Kristina Karlsson.

Maria Miesenberger räknas idag som en av Sveriges mest framstående skulptörer. Vad som möjligen är mindre känt är att verket som Kungsbacka nu köper in redan finns i flera upplagor.

Change of directions står redan i bland annat i Skövde, på Värmdö och enligt uppgift också i skulpturparken på Restad Gård i Vänersborg.

– Det är inte ovanligt med upplagor i skulptursammanhang, den traditionen finns och de räknas som original även om det kan finnas sju, åtta exemplar av samma skulptur, säger Andrej Green, projektledare på kultur och fritidsnämnden.

En av blott fem

LÄS MER:Jättelika stenskulpturer till Kungsbacka torg: ”En överraskning”

När det gäller Change of directions ska det handla om att Kungsbacka köper in ett av de fem exemplar som existerar.

– Hon hade en kvar. Hade vi önskat ett exklusivt verk hade det handlat om ett helt annat pris, säger Andrej Green.

Och han menar att för projektgruppen är det snarast en fördel att donationspengarna inte kräver upphandling.

– Den ligger ju utanför det kommunala regelverket. Det ger oss möjlighet att hitta och köpa in bästa möjliga befintliga verk, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Anna hittade vägen tillbaka med hjälp av konsten

Adolf Hasselgren var borgmästare i Kungsbacka från slutet av 1800-talet och långt in på 1900-talet. Makarna Hasselgrens fond instiftades 1954. Idag är det nämnden för kultur och fritid som ger förslag på konst och platser att utsmycka via fonden. Utbetalningen av fondpengarna beslutas alltid av kommunfullmäktige, Kungsbackas högsta styrande politiska organ.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS