Färgglada tunnlar ska ge tryggare vägar till skolan

Barnen skissar vad de vill se i gångtunnlarna på vägen till skolan. Konstnärerna uppfyller deras önskan.
– Det är kul att barnen får vara med och påverka sin miljö, säger konstnären Ana-Carolina Fleming.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Tunneln under Forsvägen var först ut. Där tolkade konstnären Adam Algotsson, ”Appear37”, skisser av elever från Hålabäcksskolan. Det var en del av projektet Trygg i Hålabäck, där boende i området fick vara med och påverka.

LÄS MER:Konstnär och skolelevers verk till tunnel i Hålabäck

Konsten ska höja tryggheten

När sedan ett annat projekt blev uppskjutet på kultur- och fritidsförvaltningen blev det pengar över till att lägga på något annat. Sagit Paulsson, utvecklare offentlig konst i kommunen berättar att hon då kom på att sprida den här idén, med offentlig konst, till fler tunnlar i kommunen.

– Det finns tre syften med projektet. Öka tryggheten i ett område, ta den offentliga konsten framåt i Kungsbacka och det viktigaste är att barnen ska vara involverade, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Anna hittade vägen tillbaka med hjälp av konsten

Djuren gör barnen sällskap i tunneln

Just nu målas fyra olika tunnlar. Ana-Carolina Fleming står med rollern i handen i Valldatunneln, mellan kyrkan och Toråsskolan. Hon har hunnit skissa ena sidan. Den föreställer en strand med djur som solar, badar och leker. Hennes man Peter Jakobsson och hans systerson Svante Östberg hjälper till med färgläggningen.

– Strukturen på väggen är en utmaning. Man måste dutta för att färgen ska komma åt överallt, säger Ana-Carolina.

Den andra sidan ska föreställa en skog och tillsammans bildar de Valldabarnens närmiljö.

– Det har varit roligt och inspirerande att prata med barnen och titta på deras skisser.

Barn och ungas idéer blir målningar

– På skolorna har barnen visat sina skisser för konstnärerna och på ett gymnasium har man intervjuat ungdomarna och tagit deras ord, begrepp och tankar kring trygghetskänslor och hur man upplever sin miljö. Sen får konstnärerna tolka på olika sätt i muralmålningarna, alla har sitt unika konstnärskap, säger Sagit Paulsson och fortsätter:

LÄS MER:Jättelika stenskulpturer till Kungsbacka torg: ”En överraskning”

– Det är barnens konst, ung urbansk konst men som ska tilltala alla i åldrarna 0-120 år. Alla kan inte tycka om det. Men den offentliga konsten ska vara lättillgängligt för alla och ta hänsyn till mångfalden som finns hos oss människor.

Tunnlarna som får muralmålningar:

Varla: Camilla Boström från Göteborg målar i Varlatunneln vid Elof Lindälvs gymnasium. Hon har arbetat tillsammans med elever från gymnasieskolan och ställt frågor om trygghet och om området.

Särö: Joel Hjort från Fritsla målar i Särötunneln under Säröleden. Han har arbetat med ungdomar från mötesplatsen Blå Huset i Särö.

Onsala: David Danielsson från Göteborg målar i Onsalatunneln vid Presseskolan, där han har arbetat tillsammans med bildlärare och elever.

Vallda: Ana-Carolina Fleming från Varberg målar i Valldatunneln mellan kyrkan och Toråsskolan, där hon har arbetat tillsammans med elever.

LÄS MER:Karolina Palmér satsar internationellt med sin konst

Upplever otrygghet i tunnlar

Kultur och fritid gör det här projektet tillsammans med teknik. Trygghetssamordnaren Lis Hellström förklarar att man har valt ut platserna utifrån invånardialoger och gångstråk där många skolelever passerar dagligen.

ANNONS

– Tunnlar är ofta platser där folk upplever en otrygghet, det finns kanske ingen annan väg att gå. Målningarna kan förhoppningsvis ge en viss trygghet.

Ana-Carolina Fleming har varit delaktig i liknande projekt i Varberg och hon säger att studier visar att man mår bättre och känner sig tryggare när man är omgiven av konst och vackra miljöer.

– Jag hoppas man får den där känslan, att här har någon varit och brytt sig om platsen. Sen brukar de här konstverken få vara lite mer ifred, när det är fint och ungdomarna fått vara delaktiga blir det oftast ingen skadegörelse, säger Lis Hellström.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS