Johanna Dahlberg gör Kungsbackas nya muralmålningar

Inom kort kommer två centrala fasader få ett helt nytt utseende. Det är konstnären Johanna Dahlberg som ligger bakom motiven som nu börjar ta form och spridas ut över väggarna.
– Det är en del som stannat och det har bara varit glada tillrop än så länge, säger konstnären.

ANNONS
|

Regnet ligger i luften och den gråa himlen släpper inte igenom många ljusstrålar. Men för den som passerar Estetens gavel mot Valand bryts det dunkla ljuset av flera skarpa färglinjer.

– Jag målar det som jag gillar att måla. Det är ju en muralmålning här bredvid som är ganska färgglad så det blev två färger – för att skapa balans, säger konstnären Johanna Dahlberg.

Stora projekt

Förutom muralmålningen på Esteten målar även Johanna Dahlberg en fasad på Vallgatan 11. Konstverken är beställda av Kungsbacka kommun som anlitat Artscape – en ideell organisation som främjar gatukonst.

– Vi förde en dialog med Kungsbacka och sen gick vi runt och kollade på olika fasader. Så landade vi på Vallgatan och här, säger David Wistrand, projektledare på Artscape.

ANNONS

Målningarna blir nummer fyra och fem som Artscape ligger bakom i Kungsbacka. Den stora haren mellan Västergatan och Storgatan är ett exempel och den färgglada väggen bredvid Esteten är ett annat.

– Efter att vi hittat en plats med bra ytunderlag och fått bygglov börjar vi leta efter en intressant konstnär och då hittade vi Johanna via Instagram, säger David Wistrand.

2019 uppförde Artscape muralmålningar på temat Saga i Kungsbacka innerstad. Den här är signerad konstnären Dulk från Valencia.
2019 uppförde Artscape muralmålningar på temat Saga i Kungsbacka innerstad. Den här är signerad konstnären Dulk från Valencia. Bild: Daniel Blomqvist

”Glada tillrop”

Johanna Dahlberg är baserad i Göteborg men har varit verksam på olika platser runt om i landet. Motivet på Esteten är en labyrint men hur den kommer att se ut i slutändan återstår att se.

En bit bort stannar några nyfikna förbipasserande och tittar på konstverket som börjar ta form.

– Det är en del som stannat och det har bara varit glada tillrop än så länge, säger Johanna Dahlberg.

Krishantering

Skapandet är en del av evenemanget Konstens vecka i Kungsbacka och målningarna väntas vara klara innan veckans slut. Men det finns ett orosmoln på himlen som kan skapa problem för skapandet.

– Regnar det jättemycket så kan vi inte fortsätta, säger Johanna Dahlberg.

– Man får helt enkelt hålla tummarna och sen krishantera, säger David Wistrand och skrattar.

LÄS MER:Fullspäckad konstvecka invigd

LÄS MER:Glans och glädje på Kungsbackagalan: ”Stor ära”

LÄS MER:Hemma hos second hand-fyndaren Linda: ”Bara säng och soffa är nya”

ANNONS