Fullspäckad konstvecka invigd

På måndagseftermiddagen invigdes kulturevenemanget Konstens Vecka vid kulturhuset Fyren.
– Fler ska få möjlighet att uppleva konst och här finns något för alla, sa Kungsbackas kulturchef Sofia Rosén i sitt invigningstal.

ANNONS
|

Konstfesten invigdes med en presentation och visning av Eva Hilds konstverk STAND - en skulptur som Kungsbacka kommun har hyrt in och som finns att se hela konstveckan. Eva Hild uppmanade besökarna att ta och känna på skulpturen och kulturchefen Sofia Rosén förklarade sedan veckan invigd med uppmaningen ”Njut”. Inne i bibliotekssalen spelade sedan Kulturskolan under mingel och lättare tilltugg.

”Sänka tröskeln till konsten”

– Tanken med den här veckan är att den ska sänka tröskeln till konsten och fungera som en mötesplats, säger Britta Nyström som är projektledare och konstutvecklare i Kungsbacka kommun.

Hon får medhåll av kulturchefen Sofia Rosén.

– Det finns ett stort sug efter konst. Efter konstveckor tidigare år så har jag fått frågan ”varför är det inte så här hela året?” Det finns ett behov och därför är den här veckan viktig.

ANNONS

Invigningsdagen fortsatte med vernissage på Galleri Hjertstedts. Utställningen samlar 40 konstnärer med var sitt alster. Därifrån hördes jazztoner från Rosa villan där utställningar, dans och för kvällen de ihopplockade musikerna i jazzbandet Vibbrasax spelade.

Vill skapa en känsla av Berlin

– Jag har bott och arbetat i Berlin i många år. Jag vill gärna försöka återskapa den kreativa atmosfären som finns där även här. Tanken är att utveckla en plats för kulturskapare, säger Ninja Agborn som förestår den konstnärliga verksamheten i Rosa villan där det under invigningskvällen var öppet hus.

Hon är uppvuxen i huset och föräldrarna bor kvar. Trädgården är full av glaskonst och på verandan projiceras en film mot fasaden.

En besökare på invigningen är Christopher Mano Lundberg. Han är själv poet och målare och tycker att initiativet med en konstvecka är av stor betydelse för att väcka intresse för konstnärligt skapande och för konstens betydelse, som för Christopher Mano delvis verkar handla om att hålla drömmar vid liv.

– Det behövs mer sådant här. Det är jätteviktigt. Man ska aldrig sluta drömma.

Konstens Vecka är ett samarbete mellan konstnärer, konstföreningar, näringslivet och Kungsbacka kommun och pågår till den 9 oktober.

Några av programpunkterna under Konstens Vecka

Tisdag 4 oktober

Johanna Dahlberg, Artscape, skapar en muralmålning på husgaveln på Vallgatan 11.

Kl 18: Modigliani – skandalöst geni. Han var en kontroversiell konstnär, och samtidigt odiskutabelt en av 1900-talets största. Visas på Biostaden Kungsbacka och biljetter köps på plats.

Onsdag 5 oktober

Johanna Dahlberg, Artscape, jobbar med att skapa en muralmålning på Estetens gavel mot stadsdelen Valand.

Kl 17-18: Arkitekturvandring i stadskärnan mellan hus då, nu och in i framtiden. Samling vid Livets träd på Kungsbacka torg.

Torsdag 6 oktober

Johanna Dahlberg, Artscape, jobbar med att skapa en muralmålning på Estetens gavel mot stadsdelen Valand.

Kl 18-19: Föreläsning av författaren Dan Lennervald om Inge Schiölers (1908-1941) liv och konst i den koloristiska rörelsen.

Fredag 7 oktober

Johanna Dahlberg, Artscape, jobbar med att skapa en muralmålning på Estetens gavel mot stadsdelen Valand.

Kl 19-22: Combi Cats projicerar vaggvisor från olika världsdelar på husfasaden på Storgatan 10.

Lördag 8 oktober

Kl 13-16: Testa på graffiti med konstnären Adam Algotsson (Appear37) en av landets mest respekterade graffitikonstnärer. Det blir kreativt, energifyllt och utmanande. Familjeaktivitet i stadsdelen Valand.

Söndag 9 oktober

Guidad visning på Tjolöholmsslott, entréavgift.

* Du kan se hela programmet på https://www.visitkungsbacka.se/sv/316359/Konstens-vecka/

LÄS MER:Kulturfestivalen gör comeback: ”Explosion av aktiviteter”

LÄS MER:Egen vägg att måla på

LÄS MER:Därför blev det ingen konst på planket vid Forsebron

ANNONS