Så många vaccinerades första veckan i Tingbergshallen – nu höjs tempot ytterligare

Första veckan i Tingbergshallen fick nästan 1 700 personer vaccin mot covid-19. Nu ökas tempot på massvaccineringen med målet att vaccinera 150 personer i timmen.
– Borde inte vara några problem, allt har fungerat bättre än vi trodde, säger verksamhetschefen Lotta Lagerqvist.

ANNONS
|

LÄS MER:Massvaccinationen startar tidigare än förväntat

Massvaccineringen i Tingbergshallen öppnades i tisdags förra veckan, då bland annat de sista i fas 3 fick sin första spruta med vaccin mot covid-19. Inför öppningen höll kommunen en presskonferens, med information om köer, parkeringsplatser och risken för trängsel.

Efter de första dagarnas vaccineringar kan Lotta Lagerqvist, chef på Capio Husläkarna och nu lokal bas för massvaccineringen i Tingbergshallen, konstatera att allt gått över förväntan.

– Det har fungerat jättebra, vi har till och med hela tiden kunnat ligga lite före de bokade tiderna. Det har flutit på väldigt smidigt på insidan, som är nästan som en snitslad bana, säger hon till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Höjer flödet

Facit efter de första dagarna är nästan 1 700 doser vaccin, som fördelats via de tio vaccinbåsen som snickrats upp. I tid handlar det om ett flöde på två injektioner i minuten, eller 120 i timman. I dag tisdag öppnas den gamla idrottshallen upp igen och nu höjs tempot.

– Vi ska se hur det funkar att ge 150 sprutor i timman. Det borde inte vara några problem, summerar Lotta Lagerqvist.

Samtidigt är organisationen av sjuksköterskor och annan personal i Tingbergshallen helt ny. Den består av vårdpersonal som rekryterats in särskilt för den gemensamma vaccininsatsen, men några inkörningsproblem har inte uppstått.

– Det är ett nytt system, en ny arbetsgrupp och ett nytt sätta att jobba, men jag är sjukt imponerad av våra sköterskor. Jag tror att många av dem tycker att det är väldigt roligt att jobba med detta, det är högt tempo och detta är något ovanligt, man känner att man vill vara med och göra en insats, säger Lotta Lagerqvist.

LÄS MER:Då öppnar vaccinationen för yngre i riskgrupper

Beröm av basen

Flödet in i hallen rullar från en första väktare på utsidan, som kontrollerar att besökare har en tid, till stationer där besökarna får handsprit och munskydd, till en värdinna som fördelar plats i närmaste lediga vaccinbås. Vilket vaccin som används för dagen meddelas redan på utsidan, via en skylt.

ANNONS

Och Kungsbackaborna får beröm av vaccinationsbasen.

– Det är fascinerande hur anpassningsbara alla varit. De kommer inte för tidigt så det blir kö, de väntar på sin tur och de följer våra instruktioner. Det har fungerat väldigt smidigt. Jag vet att kommunen varit lite oroliga för om parkeringarna skulle räcka, men jag har inte hört ett enda klagomål, säger Lotta Lagerqvist.

LÄS MER:Så ska Halland stoppa vaccinturismen

Vad är den vanligaste frågan från de som kommer?

– Det är inte så många frågor, det känns som att diskussionerna kring vaccinerna inte är så intressanta längre. Däremot har det uppstått diskussioner kring tiderna för dos två. Vi ser gärna att man försöker komma och att man prioriterar den tiden man får för dos två. Ombokning av dos två-tider ställer det för vår planering. Behöver man boka om sin tid får man ringa regionens särskilda bokningsnummer. Det är inget vi kan diskutera eller lösa på plats i Tingbergshallen, säger Lotta Lagerqvist.

I veckan håller Tingbergshallen öppet tisdag, onsdag och torsdag, mellan 14.30 och 19.00. Fortfarande styrs öppettiderna helt av tillgången på vaccin.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS