Region Halland agerar för att värna om invånarna.
Region Halland agerar för att värna om invånarna. Bild: Mats H Ljungqvist

Så ska Halland stoppa vaccinturismen

Region Hallands framgångsrika vaccinationsstrategi har lockat utomstående att använda sig av regionens pott. Kungsbackabor har svårt att få tider. Kungsbacka-Posten kan nu avslöja att man satt in åtgärder – bank-id ska blocka vaccinturister.
– Vi har inte tid att vänta, säger Tommy Rydfeldt (L) förste vice ordförande i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott.

ANNONS

Den senaste veckan har problemet blivit alltmer uppenbart. I Särö rapporterades hela 60 procent av de vaccinerade tillhöra Västra Götalandsregionen förra veckan. Samtidigt tvingades Bo Gudmundsson från Kungsbacka köra tur och retur till Halmstad för sin spruta. Antalet doser regionen tilldelas är baserat på invånarantal och i slutänden blir fördelningen ojämn om många söker sig till en och samma region. Fenomenet har orsakat funderingar hos Region Halland, och under ett möte beslutade sig Hälso- och sjukvårdsutskottet för att göra vad man kan för att hindra göteborgare och andra utomstående att ta de första tiderna.

LÄS MER:Bo får åka 24 mil för sin vaccinspruta – göteborgare tar tider

VGR vägrar dela med sig

– Vi har fört dialog både centralt och med regionen, men Västra Götalandsregionen är inte beredda att dela med sig av sina doser. Jag vet inte varför, man börjar ju fundera på varför de inte vaccinerar, säger Tommy Rydfeldt.

Men han meddelar att man nu kommit fram till en lösning som gynnar hallänningarna, och som ändå följer hälso- och sjukvårdslagen.

– Vi har inte laglig rätt att neka någon att boka. Men vi har rätt att ge våra invånare en vip-kö, en exklusiv möjlighet att boka med bank-id. Det är så vi har tolkat lagen.

Hänvisas till telefonkö

Därför kommer endast personer folkbokförda i Halland kunna boka tid via BankID. Så snart teknikerna är färdiga med justeringen kommer det alltså vara omöjligt som utomstående att boka vaccination via webben. Personer boende i andra regioner hänvisas därför till telefonkö.

– Telefonkön öppnar senare, så därför kanske många hinner få sina tider innan.

Regionens Hälso- och sjukvårdsutskott fortsätter diskutera med Folkhälsomyndigheten och SKR, Sveriges kommuner och regioner, om hur doserna ska fördelas framöver.

– Halland är en sommarregion. En massa människor semestrar här. Det här måste justeras. Vi ska inte straffas för att vi lyckats bra, säger Tommy Rydfeldt (L), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet.

LÄS MER:Region Halland i samtal med grannregionen efter vaccinturism

ANNONS