Här finns alla Kungsbackas laddstolpar för elbilar

I takt med klimatförändringarna väljer allt fler att skaffa elbil. Men trots det ökande antalet elbilar så har Kungsbacka kommun inga planer på att anlägga fler laddstationer.

ANNONS
|

Kungsbacka kommun har i dag 103 laddningsplatser för elbilar. Utöver dem finns även ett 30-tal privatägda laddstationer. I maj 2021 gjorde kommunen sin senaste satsning när man placerade ut 20 nya laddstationer i parkeringshuset Linden. Majoriteten av stationerna finns inne i Kungsbacka, medan det i resten av kommunen ser betydligt mer skralt ut.

Flest elbilar i länet

Enligt statistik från Bil Sweden ökade antalet elbilar i landet med 96 procent förra året. Fordonstjänsten Blipp.se gjorde också en undersökning förra året som visade att Kungsbacka är den kommun i Halland där det finns flest elbilar.

– Vi ligger över rikssnittet när det gäller att välja el- och hybridbilar, säger Charlotta Ljungkull, projektledare för trafik och utemiljö i kommunen.

ANNONS

Inga nya laddstationer i sikte

Trots det finns det i nuläget inga planer från kommunen på att sätta upp fler laddstolpar.

– Nej, inte i dagsläget. Det måste komma ett politiskt initiativ för att det ska bli aktuellt. Men det kan komma. Det är svårt att sia om, säger Charlotta Ljungkull.

Kostnaden för kommunen för att sätta upp en laddstolpe ligger som standard på 60 000 kronor styck. Men vissa laddstationer, som den vid resecentrum har varit betydligt dyrare, eftersom den har möjlighet till snabbladdning. En sådan station kostar omkring 300 000 kronor. I den summan ingår inte heller kostnaden för eventuell projektering.

– Det klurigaste är att hitta rätt platser och avgöra var laddstationerna kommer att göra mest nytta, säger Charlotta Ljungkull.

”Inte helt svart och vitt”

Det har också väckts kritik mot att kommunen etablerar laddstolpar överhuvudtaget, och det har funnits oro för att man ska riskera att konkurrera ut privata aktörer på ett sätt som man inte gör med exempelvis bensindrivna fordon.

– Det är många som har ställt den frågan. ”Är detta ett kommunalt uppdrag”? Där har vi samverkat med andra kommuner och tittat på hur de gör, och det är inte helt svart och vitt, säger Charlotta Ljungkull.

Hon vill dock vara tydlig med att kommunen inte tjänar några pengar på sina laddstationer.

ANNONS

– Vi har upphandlat med Eon, som sköter driften och levererar elen till stationerna. Det är viktigt att det ska hålla nivå med resten av marknaden, säger hon.

LÄS MER:Rekordhöga priser på drivmedel påverkar: ”Funderar på att börja cykelpendla till Mölndal”

LÄS MER:Nästan samma antal ambulanser i 40 år – veteranen slår larm: ”Hårt ansatta”

LÄS MER:Unik teknisk lösning kan ge ny cykelbana: ”Ser ut att funka”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS