Rekordhöga priser på drivmedel påverkar: ”Funderar på att börja cykelpendla till Mölndal”

På måndagen sattes priset på diesel till 25 kronor och 47 öre. Skylten för 95-oktanig bensin visade 22.04. Kännbart, enligt personer som Kungsbacka-Posten pratat med.
– Det är oacceptabelt. Man måste tänka på att Sverige är ett land med stora avstånd, säger Markus Westerlind som anser att det slår för hårt mot många.

ANNONS
|

Det tickar på vid pumparna. Trots kraftigt höjda priser på drivmedel senaste tiden måste människor tanka, enligt personal vid en av mackarna i Kungsbacka. Men för vissa börjar det nu leda till funderingar på att ställa bilen.

– Jag funderar faktiskt på att köpa en cykel och börja cykelpendla till jobbet i Mölndal. Jag bor här i Kungsbacka så det blir ungefär 46 kilometer fram och tillbaka varje dag, säger Yahya Mubashir som just tankat upp bilen vid Ingo i Kungsbacka.

Han har funderat på elbil, men där finns ett annat problem.

– Jag tycker att det finns för få ställen att ladda på, men visst har jag funderat på det. Vi behöver ju bil till saker vi ska göra med familjen, säger han.

ANNONS

På andra sidan pumpen står Daniel Ekblad. Att fylla upp tanken går loss på 1 500 kronor. Samtidigt anser han sig inte höra till de värst drabbade, samt att det går att kompensera.

– Jag tankar diesel. Men vad ska man säga, det är bara att gilla läget. Man får väl skippa caffe latten, säger han och skrattar lite.

”Vi har ju redan höga skatter”

Lite längre bort, vid OKQ8 kommer Markus Westerlind just ut ur butiken. Han har följt utvecklingen noga.

– Det har gått upp väldigt mycket bara de senaste dagarna. Jag har haft ett litet åkeri men har nu valt att lägga ner det, säger han.

– I grund och botten är det fel med reduktionsplikten. Vi har ju redan höga skatter. Man måste tänka på att Sverige är ett stort land med stora avstånd. Det är inte så lätt att hitta bostad inne i städerna så många måste pendla. Det är oacceptabelt som det är nu, fortsätter Markus Westerlind.

Ryssland stor oljeproducent

Enligt branschorganisationen Drivkraft Sverige finns det ett antal olika faktorer till de rekordhöga priserna. Senaste tidens kris efter Rysslands invasion av Ukraina påverkar, men prisläget var högt redan tidigare. Jessica Alenius, vd på organisationen, förklarar:

– Under den senaste tiden har det med historiskt perspektiv varit prisrekord flera gånger. Om vi backar bandet så har vi ju haft ökade priser ett tag, och i första hand har man kunnat se en ökad efterfrågan på transporter i samband med att restriktionerna från pandemin släpptes, säger hon.

ANNONS

Därtill blev det ytterligare en kraftig prisökning i samband med den ryska aggressionen.

– Och det har bland annat på grund av sanktionerna lett till att fler och fler, exempelvis banker, rederier och raffinaderier, vänder sig bort från Ryssland som är en av världens största producenter av råolja. När då utbudet minskar åker priserna upp. Olja är en av de mest handlade produkterna på världsmarknaden och är därmed väldigt känslig för konjunktursvängningar, säger Jessica Alenius.

Får inte beskatta lägre

Samtidigt finns det även faktorer kopplade till den inhemska marknaden som påverkar. Dels kronans ställning mot den amerikanska dollarn. Men en annan faktor är reduktionsplikten som innebär att mer biodrivmedel måste blandas i.

– Biodrivmedel är dyrare, och tyvärr får vi inte beskatta biodrivmedel lägre än det fossila de ersätter trots att klimatpåverkan är betydligt lägre. Det har med EU:s energiskattedirektiv att göra. I Sverige har vi en ganska hög blandning och det behöver vi ha om vi ska ställa om, men här behöver regeringen göra en översyn av skattetrycket på drivmedel, säger vd:n.

Alla de här faktorerna spelar in i de just nu rekordhöga priserna på drivmedel, enligt Drivkraft Sverige. Hur närmsta framtiden blir är svårt att förutspå.

– Det är omöjligt att säga. Men om det ostadiga världsläget fortsätter så kan priserna troligen komma att pressas upp ytterligare, säger Jessica Alenius.

ANNONS

LÄS MER:Prästen hade 2,17 promille under begravning – döms för grovt rattfylleri

LÄS MER:Rickard tillbaka från ukrainska gränsen: “Man vill bara lägga sig ner och gråta”

LÄS MER:Kungsbackaborna visade sitt stöd för folket i Ukraina

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS