Bostäder, sjukvård och trygghet toppar när läsarna får tycka till om de viktigaste valfrågorna i höst. Arkivbild.
Bostäder, sjukvård och trygghet toppar när läsarna får tycka till om de viktigaste valfrågorna i höst. Arkivbild. Bild: Lars Alexi

Här är läsarnas viktigaste valfrågor i Kungsbacka

Bostäder, sjukvård och trygghet toppar när läsarna får tycka till om de viktigaste valfrågorna i höst. Men dyra arenabygget och politikernas arvoden är annat som väcker engagemang i Kungsbacka-Postens stora valenkät.
– Tack för alla svar, det här visar att vi ligger rätt i de frågor vi kommer bevaka under valrörelsen, säger Per Anger, chefredaktör.

ANNONS

Valrörelsen är redan igång och kommer gå upp i högvarv redan i sommar. När Kungsbacka-Posten ställde frågan om vad som var viktigast i valrörelsen här på hemmaplan så var det tre områden som dominerade.

Det står klart när undersökningen nu avslutats och resultaten sammanställts.

Och det är frågan om trygghet på gator och torg som får absolut mest röster, trots att Kungsbacka ofta hamnar högt i olika trygghetsmätningar. Nästan lika stort engagemang fick vårdfrågorna. Den frågan var brett formulerad, och handlar om allt från akutsjukvård till hemsjukvård, till att snabbt få en ambulans om man blir sjuk.

– Att vården intresserar våra läsare vet vi, det såg vi inte minst när vi granskade ambulansbristen i Kungsbacka. Det var ju också publiceringar som hördes ända ner till Halmstad, politikerna lade ju nyligen ett förslag om att finansiera ytterligare en ambulans i Kungsbacka, säger Per Anger.

ANNONS
Per Anger, chefredaktör och ansvarig utgivare på Kungsbacka-Posten.
Per Anger, chefredaktör och ansvarig utgivare på Kungsbacka-Posten. Bild: Mia Sandblom

Bostäder en given valfråga

Trea på listan var den ständigt återkommande frågan om bostäder. Trots byggkranar i snart sagt varje hörn av staden så är bostadskön lång och hyresrätter en bristvara. Och att bygga billigt för de yngre verkade vara något som flera av de som svarat vill se som en valfråga. Men det finns också de som tycker att det byggs för mycket. ”Stoppa den hysteriska utbyggnaden”, skriver en läsare i en kommentar till undersökningen.

– Kungsbacka är en tillväxtkommun och vi bevakar redan mycket av det som sker kring bostadsbyggandet. Att det väcker känslor och engagerar är tydligt och det är en given valfråga som vi tar med oss när vi nu drar igång valbevakningen, säger Per Anger.

Äldreomsorg och arenabygge

Också äldreomsorgen är ett område som hamnar högt när Kungsbacka-Postens läsare rankar vad som är viktigt i den kommande valrörelsen.

”Se till att äldre får träffa färre personal och att de kan slå larm om personer inte får tillräcklig vård”, skriver en läsare som kommenterat.

Däremot är det inte lika många som tycker att integrationen och invandringen är den stora valfrågan att bevaka. Invandringen som viktig fråga får ungefär samma antal svar som skolfrågorna eller trafiken och tillgången till p-platser.

Och att Kungsbacka planerar att bygga en jättearena för drygt en halv miljard är inte något som undgått Kungsbackaborna. Just den prislappen är en återkommande kommentar i undersökningen. Inte sällan ställs den mot bristen på billiga lägenheter.

ANNONS

”Det är viktigare att bygga bostäder till den yngre generationen än att bygga dyra och i vissa fall onödiga idrottsanläggningar. Har vi inga bostäder till den yngre generationen så behövs inga idrottsanläggningar i Kungsbacka för då flyttar dom till någon annan kommun”, skriver en läsare som kommenterat.

Politiker ska prestera

Dessutom vill flera att de folkvalda ska granskas hårdare under valåret.

”Alldeles för många politiker sitter i olika nämnder troligen bara för att inkassera sitt arvode. Politiker måste prestera, man borde kunna följa upp vad enskilda politiker presterar”, föreslår en läsare i en kommentar.

Valenkäten är på inget sätt statistiskt säkerställd utan ska snarare läsas som en ögonblicksbild av vilka valfrågor som engagerar mest. Totalt svarade drygt 200 personer på undersökningen som avslutades i mitten av juni.

LÄS MER:Hedeleden blir Kungsbackas största trafiksatsning: ”En förutsättning”

LÄS MER:Sagolika rondeller växer fram i Kungsbacka: ”Viktigt med igenkänningsfaktor”

LÄS MER:Nybygge på brandtomten dröjer: ”Kan ta ett tag”

ANNONS