Nybygge på brandtomten dröjer: ”Kan ta ett tag”

Åtta år efter branden finns fortfarande inga klara besked om vad som ska hända på brända tomten i innerstan. Nya fastighetsägaren är förtegen om framtiden för hörnkvarteret.
– Vi är inte framme ännu, det här kan ta ett tag, säger Johan Gunnarsson, vd på Plusfastigheter.

ANNONS

Göteborgsbaserade Plusfastigheter köpte brandtomten i innerstan vid en överraskande affär i januari i år. Då hade den tidigare ägaren, fastighetsfamiljen Bengtssons Kungshus, jobbat med ett nytt planprogram i flera år. Bengtsson uppgav att de sålde för att de ”tröttnat på den kommunala byråkratin”.

Men något snabbt nybygge blir det inte. Vd:n på Plusfastigheter uppger för Kungsbacka-Posten att de fortfarande jobbar med vad som ska byggas i kvarteret.

– Där är vi inte framme ännu. Jag har egentligen inte mer att säga i nuläget, det här kan ta ett tag, säger Johan Gunnarsson.

Han tillägger att ”kvarteret har fantastiska möjligheter” men att mycket handlar om ”insidan och om att hitta rätt hyresgäster”.

ANNONS

Dramatisk brand

Hörntomten Norra Torggatan–Storgatan brann ner vid en dramatisk innerstadsbrand i april 2014, en brand som misstänktes ha varit anlagd. Sedan dess har tomten stått öde, med avbrott för några kortare sejourer där en agerat parkering för food-truckar. Till exempel startade populära hamburgerkedjan Diné sin verksamhet från en container på brandtomten.

Familjen Bengtsson och Kungshus drev i många år planer på att utveckla kvarteret med ett nybygge, ritat av Liljewalls, och med en kombination av bostäder och verksamhetslokaler. Det var det planprogrammet och den detaljplanen som fastnade i det fastighetsägaren kallade den kommunala byråkratin.

Kvarteren runt torget är klassade som kulturhistoriskt bevarandevärda, vilket innebär att det finns begränsningar i hur nybyggen kan se ut.

Vill komma igång

Byggnadsnämndens ordförande, Thure Sandén (M), skulle gärna se att ett nybygge kom igång så snart som möjligt.

– Vi har ju bara sett förslaget som Bengtsson haft tidigare, ritat av Liljewalls, och det har ju fantastiska kvaliteter och en jättefin estetik. Jag vet inte att något skulle ha hakat upp sig med detta, men vi hoppas ju att den nya fastighetsägaren inte ändrar för mycket i de planerna som finns, säger han.

Tidigare i år larmades ett stort räddningspådrag ut efter ett larm om brand i trälängan som gränsar till brandtomten. Elden kunde dock snabbt begränsas och det visade sig senare att den startats av barn i mellanstadieåldern som lekt med tändstickor.

ANNONS

LÄS MER:Simon agerade snabbt när föräldrarnas livsverk hotades av branden

LÄS MER:Från containerkök till restaurangkedja på fyra år

LÄS MER:Brända tomten får ny ägare – köps upp av Göteborgsföretag

ANNONS