Hallänningar nekas coronatester på Landvetter

Runt 7 000 göteborgare har bokat tid för att få vaccin i Halland. Samtidigt får inte hallänningar testa sig när de landat på Landvetter. Tjänsten är endast till för boende i Västra Götaland.
– Då bryter de mer mot reglerna än vad vi påstås göra, säger Tommy Rydfeldt (L).

ANNONS
|

Det är en het potatis, att folk från Göteborg bokar vaccintider i Kungsbacka. Politikerna i region Halland svarar med att hindra göteborgare från att ta tider. För att kunna boka en vaccintid via Internet krävs numera ett bank-ID från en adress i Halland.

JO-anmälan mot Halland

Beslutet att försvåra för folk från Västra Götaland har väckt ett ramaskri norrifrån. Folk har hotat polisanmäla och en JO-anmälan har också lämnats in mot politikerna i Halland.

LÄS MER:Region Halland JO-anmäls för vip-kö till coronavaccination

Flera göteborgare har ändå lyckats boka tid genom att vara tidigt ute, eller genom att ställa sig i telefonkö. Johanna Wiechel Steier, kommunikationschef på Region Halland specificerar:

– Siffrorna för hur många som står i kö kommer successivt att minska då färre bokar sig från andra län nu, och de som har vaccinerats försvinner från bokad till vaccinerad. Just nu är 6 844 bokade och 5 335 vaccinerade från Västra Götaland.

ANNONS

– Jag har inte den exakta siffran, men det kan nog stämma. Göteborgare har ju bokade tider i Halland. Men det är svårare nu när vi infört stopp för adresser utanför regionen, säger Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet i Region Halland.

Har stoppet givit någon effekt?

– Ja, tydligen har det fått effekt. Webben sväljer ju så många bokningar. Nu är folk från Västra Götaland hänvisade till telefonen och där tar det betydligt längre tid. Men det funkar ju också omvänt, Västra Götaland stoppar folk från Halland.

Hur då?

– Vi har personer som bor på gränsen. När de har frågat om vaccination har de fått nej i Västra Götaland med hänvisning till att de måste vara listade på en vårdcentral där, säger Tommy Rydfeldt.

Gratis test på Landvetter – för göteborgare

Samtidigt har Landvetter flygplats en teststation där folk som landat kan testa sig för corona. Men den är uteslutande till för folk från Västra Götaland. Övriga är hänvisade till sina regioner. I bagagehallen på flygplatsen erbjuds sedan 15 mars kostnadsfria covid 19-test för boende i Västra Götaland. Civilförsvarsförbundet kontrollerar var den testande är folkbokförd, och boende i annan region nekas.

– Vi hade önskat kunna erbjuda provtagning för alla inresande oavsett vistelseort, men tyvärr finns det problem när det kommer till smittspårning och hur den hanteras. Vi har i dag inget rimligt sätt att återföra information om provtagning till system i Halland för uppföljning och smittspårning. Vi har en dialog med Region Halland om det här, skriver Ingrid Horner på presstjänsten i Västra Götalandsregionen i ett mejl.

ANNONS

Trots att man genom teststationen på flygplatsen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation att testa sig efter utlandsresa ges möjligheten endast till vissa ankommande resenärer.

– I dag finns det ingen möjlighet för personer som inte bor i Västra Götaland att testa sig på Landvetter, därför ska man följa rekommendationerna för inresande: isolera dig, boka ett test så fort som möjligt efter hemkomst, skriver Ingrid Horner.

– Då bryter de mot reglerna. Vi stoppar ingen från att komma till oss, men det gör Västra Götaland. Lagen säger inte hur man ska ge vård. Vi har valt att hallänningar ska kunna boka tid via webben, säger Rydfeldt.

På Arlanda erbjuds i dag testning för boende i region Stockholm men även för de som bor i Uppsala län.

LÄS MER:Så ska Halland stoppa vaccinturismen

LÄS MER:Efter vaccinbeslutet – politikerna nedringda av arga göteborgare: ”Ska polisanmäla oss”

ANNONS