Tommy Rydfeldt (L) och Mikaela Waltersson (M) har fått ta emot samtal från göteborgare som är arga över att stoppas för vaccinering.
Tommy Rydfeldt (L) och Mikaela Waltersson (M) har fått ta emot samtal från göteborgare som är arga över att stoppas för vaccinering. Bild: Roger Larsson

Efter vaccinbeslutet – politikerna nedringda av arga göteborgare: ”Ska polisanmäla oss”

Politikerna i Halland blir nedringda av arga göteborgare. Anledningen är att regionen nu portar folk från andra delar av landet att boka sig för vaccinering.
– Många äldre män ringer och är mycket arga, säger Tommy Rydfeldt (L).

ANNONS

Han är förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet i Region Halland. Och Kungsbackabo.

Tommy Rydfeldt var med och fattade beslutet om att bara folk bosatta i Halland ska kunna webb-boka en plats för vaccinering. Bakgrunden är att göteborgare tar platser i norra Halland.

Enligt Mikaela Waltersson (M) var 70 procent av de bokade tiderna förra veckan för folk från Västra Götaland.

LÄS MER:Vaccinbokningen stänger

– Det kan stämma. Den summa jag hörde var 50 procent, men det var på väg upp och hon har nog en senare siffra än den jag har. 70 procent är så klart inte hållbart, säger Tommy Rydfeldt.

”En fråga som engagerar”

Beslutet att stoppa folk från Västra Götaland har upprört känslor i Göteborgsområdet.

– Många arga män har ringt och skällt. De har inte hotat, men de är alla väldigt arga. Något anonymt mejl har jag också fått. De drar paralleller till ambulansen och att de ska stoppa folk från Halland. Någon eller några säger att de ska polisanmäla oss, säger Rydfeldt.

Han fortsätter:

– Det här är uppenbart en fråga som engagerar. Men vi kan inte lösa problemen som finns i Västra Götaland. De har fått lika mycket vaccin som vi fått sett till antalet invånare. Att de inte kommit längre i sin vaccinering är märkligt, men det är ett problem som Västra Götaland får lösa.

LÄS MER:Bo får åka 24 mil för sin vaccinspruta – göteborgare tar tider

Vaccinbokningen har stoppats i Halland

Bokningen av vaccin har nu stoppats i Halland. Anledningen var att tiderna höll på att ta slut. Region Halland arbetar även på en lösning så att endast hallänningar ska kunna boka via bank-Id.

– Det tror jag redan har löst sig. Enligt teknikerna skulle det bara ta ett dygn att ordna. Sedan ska bara personer med adress i Halland kunna boka via nätet, säger Tommy Rydfeldt.

ANNONS