Gravlyktor, stillhet och öppna kyrkor

Kyrkogårdar och minneslundar i Kungsbacka fylldes på lördagen av skimrande gravlyktor som lyste upp i höstrusket. För kyrkan har Allhelgonahelgen blivit allt viktigare under de senaste 20 åren.
– Vi människor har ett behov av riter, säger Per Jönsson i Tölö församling.

ANNONS
|

Per Jönsson är kyrkoherde i Tölö och var tidigt på lördagen på plats för att öppna kyrkan. Så ser traditionen ut numera när Allhelgonadagen firas.

– Det är den helgen då vi har absolut flest besökare på kyrkor och kyrkogårdar och så ser det ut över hela Sverige, säger han.

LÄS MER:Allhelgona – en minnenas helg

Kyrkan är öppen och den som vill kan gå in för en stunds stillhet och eftertanke. Påfallande många väljer att tända ett ljus i den så kallade ljusbäraren inne vid altaret.

LÄS MER:Vem vill du tända ett ljus för?

– Jag tror att vi människor har ett behov av riter, och att många ändå uppskattar kyrkorummet. Andra besökare vill kanske bara prata en stund, eller så letar de efter en särskild grav. Vi försöker vara på plats och hjälpa till så långt det går, säger Per Jönsson.

ANNONS

Dukat med fika

Inne i kyrkan är det också dukat med både kaffe och fika, och frukt för de minsta. Runt ett av borden sitter familjen Schelin samlade runt Pernilla, mamma och mormor till barn och barnbarn runt bordet.

– Det var nog egentligen min mamma som startade den här traditionen. Nu samlas vi för att gå till hennes grav och till andra släktingar som också vilar här. Det är en väldigt stämningsfull helg och vi går alltid in i kyrkan och tänder ett ljus när vi är här. Man stannar upp en stund och tänker på alla de som inte är med oss längre, säger Pernilla, som sitter med yngsta barnbarnet Love i famnen.

Stämningsfullt och fint

Ute på kyrkogården har Kicki Hammarstrand och hennes mamma Britt precis tänt ett ljus för Kickis pappa Robert. Han gick ur tiden för snart fyra år sedan och har sin sista vila på Tölö kyrkogård.

LÄS MER:Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

– Det är nog mamma som ligger bakom att vi gör detta, men det är stämningsfullt och fint. Kyrkogården är ju en plats man går till för att tänka på de som inte finns längre. Nu ska vi gå in i kyrkan och ta lite fika, säger Kicki Hammarstrand.

Rest partytält

På Skogskyrkogården i centrala Kungsbacka dukade Kungsbacka-Hanhals församling fram fika under ett partytält. Det är en ny tradition som föddes under förra höstens coronapandemi, när det inte gick att samlas i kapellet.

ANNONS

– Det visade sig vara så uppskattat att vi kör på samma sätt i år igen. Det är väldigt många som stannar till, tar en kopp kaffe och en bulle och pratar en stund, säger Victor Tedeman, diakon i församlingen.

– Vi har till och med fått skicka en löpare för att fylla på kaffe nu på eftermiddagen. Det tog slut, skrattar Victors kollega Angelica Versén.

Brasa på trefot

Inte minst uppskattas den knastrande björkvedsbrasan som hänger i en eldstad på trefot intill tältet.

– Ja, brasan är omtyckt. Många tycker det är mysigt att samlas runt den en stund för att prata lite över en fika, säger Victor Tedeman.

En av dem är Madeline Butzkuven, som har med sig barnen Levi och Luca, som precis tagit varsin kanelbulle och festis intill brasan.

LÄS MER:Kyrkans gym är färdigt – välsignat av biskopen

– Min mamma vilar här på Skogskyrkogården och det är så vackert med alla ljusen när det skymmer. Jag var här med min syster igår kväll. Vi bara gick omkring och tog in alla de vackra lyktorna som lyste upp höstmörkret. Det är en väldigt fin tradition detta med de tända ljusen på kyrkogårdarna, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS