Konstnär och skolelevers verk till tunnel i Hålabäck

Under förra veckan målade konstnären Adam Algotsson ett stort verk i tunneln under forsvägen. Detta med hjälp och inspiration från elever i Hålabäcksskolan.
– Många barn där ute mår dåligt och behöver uttrycka sig kreativt, säger Adam Algotsson.

ANNONS
LocationKungsbacka||

För ungefär ett år sedan började planerna att Adam Algotsson, känd som Appear37, skulle skapa ett konstverk i en av tunnlarna till Hålabäck för att öka tryggheten. Så tillsammans med Kungsbacka kommun satte de sig ner och började spåna på idéer.

Hålabäcksskolans elever fick sedan i uppdrag på bildlektionerna att skissa ner sina idéer på vad Adam Algotsson skulle måla i tunneln. Algotsson fick teckningarna, och sammanställde sedan det till vad vi idag ser i tunneln under Forsvägen.

– Jag såg alla underliggande teman i teckningarna och tog fram dessa. Vissa var på dagen vid en strand, andra var i rymden. Så när jag satte ihop allt blev det som en övergång från dag till rymd, säger Adam Algotsson.

ANNONS

LÄS MER:Bröderna från Bonn ställer ut 10 000 kapsyler i konsthallen

Skoleleverna stolta över verket

Ungefär en arbetsveckas tid la Adam ner på att måla i tunneln, och under tiden kom även några av skolbarnen förbi.

– De visste inte att jag hade börjat måla än, utan de blev förvånade när de gick förbi och såg sina skisser. Då blev de hur glada och stolta som helst, vilket var jättekul att se.

Adam Algotsson:

Konstnärs-alias: Appear37

Ålder: 27

Hemort: Borås

Som barn var de kreativa ämnena i skolan Adams favoritämnen, och bildlektionerna stack ut. Där fick han äntligen ägna all sin tid åt att måla.

– Jag mår dåligt när jag hör att vissa vill dra ner på bildlektionerna, för många barn där ute mår dåligt och behöver uttrycka sig kreativt. Detta väcker deras kreativa hjärna, säger Adam.

LÄS MER:Öppna trädgårdar i Vallda lockar till nya möten och skratt

Trygghetsprojekt i Hålabäck

Att just denna tunnel skulle få konstverket grundar sig i ett trygghetsprojekt av Kungsbacka kommun, som kallas ”Trygg i Hålabäck”. Där fick invånarna delta i samtal och svara på en enkät om vad som hade kunnat göra Hålabäck tryggare, vilket bland annat resulterade sig i idén om att göra tunneln till en ljusare plats.

– Det kan vara mörkt och läskigt att gå i en tunnel på kvällen. Nu blir detta istället en plats att stanna i när det regnar och titta på konstverket och få slappna av i hjärnan, säger Adam och fortsätter:

ANNONS

– När man tittar eller lyssnar på kreativa saker så känner man sig levande, och man kommer in i någon annans värld och släpper sin egen. Konsten kan få en att stanna till.

LÄS MER:Kungsbackabandet tar strid för sin replokal: ”Går inte att spela metal på ett bibliotek"

Snart kanske vi ser mer av Adam

Känner du igen Adam och Appear37 sen tidigare är det inte så konstigt. Hans konst syns på många olika platser, bland annat vid Korsvägen i Göteborg och på byggstaket och elskåp i centrala Kungsbacka. Och troligtvis är detta inte heller det sista vi ser av Adam i staden.

– Vi ska nog göra något mer, men det får vi se. Däremot har jag workshops här omkring i höst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS