Familjens kanin skrämdes ihjäl av en hund

Kaninen Caesar sörjs av familjen i Kullavik. I ett obevakat ögonblick attackerades han av en hund och är nu begraven i skogsbrynet.
– Caesar måste haft några skräckfyllda minuter innan hans hjärta kollapsade, säger ägaren Leif Hörder.

ANNONS
|

Buren står fortfarande orörd på tomten bredvid huset. Den är förstörd och Leif har inte orkat ta tag i den ännu när Kungsbacka-Posten pratar med honom.

– Här skulle Caesar legat och gottat sig i solen nu, säger han.

LÄS MER:De söker bortsprungna hundar och katter

”Otroligt gosig”

Leif Hörder köpte två kaniner, Julia och Caesar, till sina barn för nästan exakt fem år sedan. Julia dog förra året, och det senaste året har Caesar varit ett trevligt sällskap till Leif när tonårsbarnen bott varannan vecka hos sin mamma.

– Jag är nästan mer ledsen än barnen. Caesar var verkligen som en familjemedlem, otroligt gosig. Det här är oerhört sorgligt.

ANNONS

Det var i förra veckan som en hund i ett obevakat ögonblick gick till attack i trädgården.

– Ägaren är också väldigt ledsen. Men jag tror inte det här hade gått att förhindra. Jag funderar på om jag kunnat placera buren bakom huset istället, men om en hund får vittring så kanske det inte spelar någon roll.

LÄS MER:Besökshunden Casper gör succé på äldreboendet: ”Lockar fram det bästa i alla”

Dog kanske av stress

Han har nu i efterhand läst på om hur kaniner kan dö av stress, och tror att det är det som hände med familjens husdjur. Hunden hade rivit sönder det omgärdande gallret och hoppat på buren, men den kom inte åt kaninen. Troligtvis stannade Caesars hjärta av den enorma stresshormonutsöndringen som uppstår hos kaniner vid akut stress.

– Vi har en del rävar här ute, men de skäller ju inte, så det blir inte samma stress. Jag var alltid noga med att stänga buren på kvällen så att ingen kom in, säger Leif Hörder.

Oro för ny kanin

Caesar är nu begraven i skogsbrynet, bredvid Julia. Hur familjen ställer sig till en ny kanin är ännu inte bestämt. Leif oroar sig för att samma sak skulle kunna hända igen. Han menar att hur väl man än vaktar sin hund så kommer det alltid finnas tillfällen då den kan smita.

ANNONS

– Det har hänt att okopplade hundar sprungit fram och är nyfikna. Vad hundägare inte förstår är den stress som en kanin utsätts för när deras ”gulliga” hund rusar fram.

Strikt ansvar gäller

Leif poängterar att hundägare måste vara upplysta om att man har strikt ansvar. Det betyder att hundägaren är ansvarig för allt hunden gör.

– Man behöver inte vara vårdslös. Även om någon klappar hunden utan lov och hunden går till attack, kan det vara du som får betala, säger Leif Hörder.

LÄS MER:Vanligaste arten på ekodukten: Homo sapiens

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS