Kasper kan ha fått upp ett spår. Mats Alm hakar på. Bild: Tobias Sandblom
Kasper kan ha fått upp ett spår. Mats Alm hakar på. Bild: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

De söker bortsprungna hundar och katter

Sociala medier översvämmas av hundar och katter som försvunnit. Mats Alm och hans medhjälpare Kasper arbetar med att leta upp dem. Kungsbacka-Posten var med under sökandet av Bello.

ANNONS
|

I lördags kväll försvann Bello från Hulta-området i Åsa. Det är en dansk-svensk gårdshund och han hade hamnat i bråk med en annan hund.

Uppdraget att försöka få tag på Bello gick till Mats Alm. Han är aktiv i den ideella föreningen Idhund.se.

– Det finns ingen som täcker in norra Halland, så vi som är stationerade i Göteborg tar den delen. Jag har hjälpt Djurskyddet Norra Halland vid något tillfälle och även varit ute på Onsalahalvön och letat. Vi är inte så många, 18-19 utbildade i hela Sverige, säger Mats Alm.

Mats Alm, Id-hund. Bild: Tobias Sandblom
Mats Alm, Id-hund. Bild: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

På Facebook kan man se mängder efter desperata rop på hjälp när familjens ögonsten försvunnit. Mats Alm, som varit aktiv i fem år, vet dock inte om det är fler eller färre husdjur som försvunnit.

ANNONS

– När en hund försvinner, reagerar allmänheten på ett annat sätt än om en katt rymmer. En lös hund är en såpass ovanlig syn. Många är också hundvana och tar hand om en herrelös hund, säger Mats Alm.

En skygg hund håller sig oftast undan eftersom den kan vara både rädd och stressad. Ofta rör sig en sådan jycke endast på natten. Då kan den också löpa långa sträckor.

Hur ofta hittar ni hundarna ni letar efter?

– Hundarna hittar vi oftast. Vi försöker ligga på rätt hårt eftersom hundar rör sig så snabbt. Värre är det med kaniner, som vi också letat efter. De klarar sig så bra själva.

Till sin hjälp har Mats Alm hunden Kasper, en flatcoated retriever. Tillsammans skannar de av området med hjälp av en smeller.

Hunden Bello är borta sedan i lördags. Bild: Privat
Hunden Bello är borta sedan i lördags. Bild: Privat Bild: Privat

– Vi har en filt som Bello legat på. Det är viktigt att det bara är den aktuella hunden som varit på den. Är det flera djur, så blir sökhunden förbryllad och vet inte vem den ska söka efter, säger Mats Alm.

Hur känns det att hitta hundarna?

– Obeskrivlig känsla. Det är ju därför man gör detta, säger Mats Alm.

Runt klockan 19 på måndagskvällen hittades Bello. Han hade då tagit sig till motorvägsavfarten vid Veddige/Bua. En tripp på drygt två mil.

ANNONS

– Väldigt skönt att ha honom hemma. Han har fått en liten törn, men inget allvarligt, säger matte.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS