Ett 40-tal bostäder kan snart stå lediga för Ukrainaflyktingar, uppger Franklin Eck (M), ordförande för kommunala bostadsbolaget Eksta.
Ett 40-tal bostäder kan snart stå lediga för Ukrainaflyktingar, uppger Franklin Eck (M), ordförande för kommunala bostadsbolaget Eksta. Bild: Mats H Ljungqvist

Eksta kan snart ha ett 40-tal bostäder klara: ”Inte bara i Anneberg”

Nu meddelar kommunägda Eksta Bostads AB att de kan ställa minst 40 lägenheter till förfogande för flyktingar från Ukraina. Även skolorna står redo.
– Det är främst kvinnor och barn det handlar om, säger Franklin Eck (M), styrelseordförande i Eksta.

ANNONS
|

Lite över 40 lägenheter, det hoppas nu Eksta Bostads AB kunna frigöra för att ta emot flyktingar från det krigshärjade Ukraina. Många av dessa finns i Anneberg, men fler finns att tillgå.

– Vi har tomma lägenheter tack vare tvåårspolicyn. Och nej, det är inte bara i Anneberg, utan det finns lägenheter tillgängliga runt om i kommunen, säger Franklin Eck (M) som är styrelseordförande i Eksta.

Tvåårspolicyn innebär att de kontrakt som skrivs och har skrivits tidigare gäller som längst i två år, och sedan har de som bott i lägenheterna flyttat vidare.

– Det är genomgångsboenden, och tack vare detta har vi då fått möjlighet att nu hyra ut till de som kommer från Ukraina, fortsätter Franklin Eck.

ANNONS

Så det är även nu tänkt som tillfälliga boenden?

– Ja vi får ju verkligen hoppas på alla sätt att den här krisen inte kommer att vara för evigt.

Miljoner människor är på flykt från krigets Ukraina. I Kungsbacka kan 40 lägenheter stå redo för behövande inom den närmaste tiden.
Miljoner människor är på flykt från krigets Ukraina. I Kungsbacka kan 40 lägenheter stå redo för behövande inom den närmaste tiden. Bild: STEFAN BERG

De lägenheter som finns tillgängliga är i olika storlekar. Ungefär hälften finns i Anneberg, och uppskattningsvis beräknar Eksta att det ska det gå att ta emot omkring 100-120 personer totalt. Enligt uppgift så tittar bolaget också på om det tomma äldreboendet Bukärrsgården snabbt skulle kunna ställas om till boende för flyktingar.

– Det är svårt att veta på förhand exakt hur fördelningen till bostäderna kommer att bli. Men det är främst kvinnor och barn det handlar om. Det är de signaler vi får från Ukraina, säger Franklin Eck.

Kan ställa om kommersiella lokaler

Vad det gäller Aranäs fastigheter har inga färdiga tillfälliga lägenheter i den form som Eksta Bostads AB har byggt. Men de har en dialog med kommunen och kan vid behov se över olika möjligheter.

– Självklart gör vi på Aranäs det vi kan för att hjälpa till om behovet uppstår och samarbetar då givetvis med kommunen. Vi har inga vakanser att tala om i vårt bostadsbestånd men om kommunen anser att behovet finns så kan vi i samarbete med dem utreda om någon av våra vakanta kommersiella lokaler tillfälligt går att ställa om till boende, svarar Jessica Wikestam som är bolagets marknads- och kommunikationschef.

ANNONS

Skolan har god beredskap

Skulle det anlända flyktingar till Kungsbacka så är även grundskolan redo. Det menar Maria Andersson som är chef på förvaltningen Förskola och grundskola.

– Vi kommer att försöka följa våra ordinarie rutiner vilket innebär att man i första hand får välja skola och i andra hand blir anvisad. Vi har generellt gott om plats på skolorna så som det ser ut nu så kommer man att kunna gå närmast där man bor. Men även de som vi eventuellt behöver anvisa kommer kunna att få gå i skola ganska nära sitt boende, säger Maria Andersson.

Så skolan är förberedd?

– Ja, vi har god beredskap och gott om plats.

LÄS MER:De gör en insats för husdjur på flykt från Ukraina

LÄS MER:Röda Korset: ”Logistisk utmaning med hjälp till Ukraina”

LÄS MER:Rickard tillbaka från ukrainska gränsen: “Man vill bara lägga sig ner och gråta”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS