De gör en insats för husdjur på flykt från Ukraina

Filtar, hundleksaker, sårvård och tassförband – nu gör veterinären i Onsala en extra insats för att hjälpa husdjur på flykt.
– Det är viktigt att hjälpa på rätt sätt, säger smådjursveterinär Anna-Karin Landgren.

ANNONS

Hon har redan vanan inne när det kommer till att hjälpa. Anna-Karin Landgren som driver Onsalaveterinären startade för ett antal år sedan en välgörenhetsklinik på Malmö Stadsmission dit djur är välkomna för vård och omhändertagande. Nu när människor är på flykt från Ukraina, drar hon åter sitt strå till stacken för att hjälpa utsatta husdjur.

– Jag har ett lager hos Malmö stadsmission där jag startade en klinik för hemlösa med djur. Men nu är det ju nya problem när människor på flykt kommer och har med sig husdjur. Djuren får inte följa med till asylboenden, så därför måste de tas om hand på annat sätt så länge, berättar Anna-Karin Landgren.

Foder och leksaker för att lugna

Veterinärbranschen är inte så stor, menar hon, så därför finns det ett tätt nätverkande. Nu har en person i Kristianstad som vanligen driver en kennel bestämt sig för att bygga om till ett tillfälligt boende för husdjur. Och det är bland annat dit som Anna-Karin Landgren nu samlar in samt avsätter saker från butiken.

– De behöver allt: foder, sårvårdsprodukter, tassbandage och filtar. Vi vet inte i vilket skick de här djuren är i, eller hur länge de varit utan mat. Och hundar blir ju precis som människor oroliga, i synnerhet om de är separerade från sin familj, så de behöver leksaker och snuttefiltar för att ha något att lugna sig med, men även lugnande kosttillskott, förklarar veterinären.

Kräver vaccinpass

En del är även på väg till Polen där det kan behövas lite mer akut hjälp. De husdjur, kanske i synnerhet hundar, som får följa med in till Sverige måste ha pass med bevis för vaccinering mot bland annat rabies. Och det är de djuren som ska kunna tas emot i Kristianstad.

– Vi la ut på vår Facebooksida att man är välkommen att skänka saker eller swisha pengar till hjälp för djuren. Och det har redan kommit in jättemycket, säger Anna-Karin Landgren och visar ett hörn i butiken där en massa saker för husdjur ligger samlade.

Även på utsidan av butiken har de satt en liten tunna där människor har lagt hundleksaker och lite annat. Det mesta är tänkt att skickas med postpaket, men en del större saker tar Anna-Karin med sig själv och kör ner till Skåne med.

– Det är så många som mobiliserar och vill hjälpa till nu, och kan vi hjälpa så gör vi det. Men det är viktigt att hjälpa på rätt sätt. Vi börjar skicka nu men sedan fortsätter vi efter det behov som uppstår, säger Anna-Karin Landgren.

LÄS MER:Rickard tillbaka från ukrainska gränsen: “Man vill bara lägga sig ner och gråta”

LÄS MER:Kungsbackaborna visade sitt stöd för folket i Ukraina

LÄS MER:Natascha tog sina fyra barn och flydde Ukraina – hamnade i Onsala

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS