Skådespelarna Kjell-Åke Rinnarv, Anette Sundqvist, Kristin Starman och Richard Forsberg hoppas på en störtflod av besökare när restriktionerna lättar.
Skådespelarna Kjell-Åke Rinnarv, Anette Sundqvist, Kristin Starman och Richard Forsberg hoppas på en störtflod av besökare när restriktionerna lättar. Bild: Malin Vive

Ett år utan publik – tufft läge för kulturen i Kungsbacka

Kulturen är ett av de områden som drabbats hårdast av restriktionerna under coronapandemin. Förutom inställda föreställningar har det också varit svårt att repetera som vanligt – och hur håller man i gång som skådespelare då, i en mindre stad som Kungsbacka?
– Det är påfrestande att inte få utöva sitt yrke, säger skådespelaren Anette Sundqvist.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Det var tufft redan före pandemin. Efter ett drygt år med restriktioner kämpar teatergrupperna i Kungsbacka med näsan strax ovanför vattenytan. För vad är kvar av en teater när publiken är borta och man inte ens kan ha repetitioner.

– Vi försökte köra via Zoom, men det fungerade inte så bra. Man behöver teaterrummet och känna varandras närvaro, säger Richard Forsberg i den fria teatergruppen Kust; Kungsbacka Stadsteater.

Vi har samlats inne på Alléteatern tillsammans med en handfull skådespelare för att ta tempen på det lokala kulturlivet i coronatider.

Vana överlevare

Många skådespelare har tvingats söka sig till andra yrken och det finns en oro för hur många som ska hitta tillbaks till teatern när allt har återgått till det normala. Skådespelaren Annette Sundqvist är ändå fylld av tillförsikt:

ANNONS

– Vi är vana överlevare. Folk har alltid historier som ska berättas så jag tror att vi ändå har en plats. Du vet, ”art finds the way”, säger hon.

Kungsbacka har ett aktivt kulturliv med inte mindre än fyra teaterföreningar i olika genrer. Utöver Kungsbacka Stadsteater är det Teatersällskapet Ebbe, Fars i Fjärås och Kungsbacka Teaterverkstad.

De fyra bildar tillsammans Kulturföreningen Alléteatern (KAT) och har gemensam lokal i Alléskolan. Visserligen har kommunen erbjudit anstånd med hyran, men förr eller senare ska den ju betalas. Ordförande för KAT, Richard Forsberg, bekymrar sig för att det blir ett skuldsatt gäng som startar upp kulturlivet i staden när restriktionerna lättar:

– Jag är rädd att det ska påverka oss negativt, att medlemmarna ska tappa sugen.

Täcker varandra

De fyra teaterföreningarna i Kungsbacka håller ihop och täcker varsitt område: Ebbe gör sommarteater med historisk tema, Fars i Fjärås brukar sätta upp en välbesökt fars om året, Kungsbacka teaterverkstad gör öppen improvisationsteater och har terminsundervisning och Kungsbacka Stadsteater knådar både Bergman, Norén och Shakespeare i egna tolkningar på Alléteatern.

Richard Forsberg, Kristin Starman, Anette Sundqvist, Tobias Herbertzon och Kjell-Åke Rinnarv utanför entrén till Alléteatern, som är den samlande faktorn för kulturföreningen.
Richard Forsberg, Kristin Starman, Anette Sundqvist, Tobias Herbertzon och Kjell-Åke Rinnarv utanför entrén till Alléteatern, som är den samlande faktorn för kulturföreningen. Bild: Malin Vive

Året har gått trögt för de flesta i gänget. Kungsbacka Stadsteater har fått ställa in det mesta av sin verksamhet eftersom man inte ens kunnat repetera. Teaterverkstaden har fått ställa in både undervisning och de öppna improvisationerna, medan Ebbe lyckades arrangera en corona-anpassad vandringsteater under sommaren. Och Fars i Fjärås är glada för de fick en fin liten öppning i höstas:

ANNONS

– Vi hann precis visa en föreställning i gluggen mellan restriktionerna, säger Kjell-Åke Rinnarv, som nu repeterar ett kostymdrama för hösten.

Oro för framtiden

Frågan hur kulturlivet kommer ha påverkats framåt är svår att svara på. Det finns en liten oro för att varken skådespelare eller publik ska hitta tillbaka till salongerna.

Men det kan lika gärna bli tvärtom, en störtflod med välbesökta föreställningar:

– Eftersom jag inte kunnat spela har jag repeterat in flera mindre föreställningar. Nu har jag fyra som i princip är klara. Man kan ju hoppas på ketchupflaskan när restriktionerna lättar, säger Anette Sundqvist.

– Teater har varit en bristvara, så jag hoppas att det blir en stor, glad och tacksam publik som möter oss.

ANNONS