I Kungsbackas barntätaste stadsdel är var femte person ett barn, det visar siffror från SCB.
I Kungsbackas barntätaste stadsdel är var femte person ett barn, det visar siffror från SCB. Bild: Tobias Sandblom

Det lockar familjer till kommunens barntätaste område: ”Nära till allt”

I Kungsbackas barntätaste stadsdel är var femte person ett barn, det visar siffror från SCB. Tobiaz Ekström bor i Kungsbacka och gillar närheten till skola och natur.
– Mina barn vill inte flytta härifrån, de trivs jättebra här, säger han.

ANNONS
|

Björkris-Voxlöv är Kungsbackas barntätaste stadsdel. Där är nästan var femte person ett barn i åldern 0-9 år vilket gör stadsdelen till allra barntätast. Och i jämförelse med barntäthet i kommunen är siffran sex procentenheter högre.

Tvåa på listan är Fjärås där barntätheten ligger strax över 14 procent, alltså var sjunde person är ett barn i åldern 0-9 år. I hela kommunen sammantaget är var åttonde person ett barn i ovannämnda åldersintervall.

– Det vi ser när vi bygger småhus är att det är dit småbarnsföräldrar och familjer flyttar. Ju större hus vi bygger desto fler barnfamiljer flyttar in där, säger Jonathan Gärtner analytiker på Kungsbacka kommun.

ANNONS

”Finns lekplatser överallt”

Det är många barnfamiljer som har flyttat från Göteborg till Kungsbacka enligt Gärtner.

– Vi har haft positiv inflyttningsnetto i dessa områden, säger han och fortsätter:

– I Kungsbacka är det fint och det är ett bra område. I Fjärås har det byggts småhus som är barnvänliga som kan förklara det, säger Jonathan Gärtner.

Tobiaz Ekström är småbarnsförälder och bor tillsammans med sina två barn – Katelyn, 9 år, och Melanie, 7 år – i Varla. Enligt SCB:s statistik bor han i stadsdelen Kungsbacka norra där barntätheten är lägre än i hela kommunen. Men trots det trivs han och hans barn i området.

– Vi bodde i innerstaden innan men nu har vi bott här i två år. Mina barn vill inte flytta härifrån, de trivs jättebra här och även jag, säger han.

Tobiaz Ekström med sina barn Katelyn och Melanie.
Tobiaz Ekström med sina barn Katelyn och Melanie. Bild: Privat

Närheten lockar

En av anledningarna Tobiaz nämner till flytten är att hans barn har nära till skolan och badplatser. De kan också gå ut i skogen när de känner för det.

– Barnen har många kompisar här och samtidigt är det många barnfamiljer. Det finns lekplatser överallt på gårdar och nära till många andra lekplatser, oftast inom en kilometer, säger Tobiaz Ekström och tillägger:

– När jag snackar med andra barnfamiljer säger de att våra barn kan leka tillsammans och utvecklas tillsammans. Deras barn kan lära mina barn något och mina barn kan lära dem något.

ANNONS

LÄS MER:Äldreboendet ordnade dans på bryggan i Lerkil: "Fantastiskt väder"

LÄS MER:Familjen har startat minnesfond – Caspers inställning ska leva vidare

LÄS MER:En vecka in på terminen – fortsatt skolbusskaos

ANNONS