Äldreboendet ordnade dans på bryggan i Lerkil: "Fantastiskt väder"

Det krävs mycket förberedelser när ett vård- och omsorgsboende ska på utflykt. Picknicken i Lerkil började planeras redan före sommaren. Men belöningen är värd ansträngningarna, tycker Kattis Olsson, en av de aktivitetsansvariga på Ekhaga.
– Det är så viktigt att vi kommer ut ibland, säger hon.

ANNONS
|

Alla boende på Ekhaga vård- och omsorgsboende fick erbjudandet om att delta i någon av av de två utflykterna till Lerkil.

– Det är ungefär 95 boende, och alla vill inte och det beror lite på hur dagsformen är, men det ska vara rättvist, alla ska få frågan, säger Kattis Olsson.

Smörgåsar och dans

Utöver de boende tog sig både en del anhöriga och omkringboende till bryggan för att delta i arrangemanget och lyssna på musiken.

Trubaduren heter Emil Andersson, och han har en repertoar med gamla dragspelsklassiker.

– Nu tänkte jag spela ”I en liten fiskehamn”, säger han i mikrofonen.

– Åh, den är så fin, säger Ingrid Nilsson.

ANNONS

Handikappanpassad brygga

Hon och väninnan Monica Drakberger sitter finklädda med varsitt glas cider och en kaka och lyssnar och tittar. Solen värmer deras nackar och vindarna är högst måttliga.

– Det är fantastiskt väder idag. Jag fyller år 15 september och jag har upplevt alla sorters väderlekar på min födelsedag. Det har varit både frost, hagel och högsommarvärme. Jag har badat flera gånger på min födelsedag, men idag sitter jag, säger Monica.

På badplatsen i Lerkil finns handikappramp, anpassade toaletter och en plan, fin väg ut till den stora bryggan. De äldre har fått erbjudandet att bada, och det finns ett överflöd av fyllda mackor och fika.

– Vi tar oss till havet ibland. Ibland låter vi de äldre få önska, men det här var faktiskt vårt eget förslag, säger Kattis Olsson.

Några utflykter om året är målet

Hennes kollega Anneli Hallberg fyller i:

– Vi försöker komma ut på utflykter en eller två gånger per termin. Det ger en bra effekt efteråt.

En av de boende, Kerstin Häggström, står vid räcket och betraktar havet. Hon plockar upp sin telefon och tar några bilder.

– Jag har bott här i två år, jag är från Norrland, så jag är mer van vid simhallar än såna här utflykter, säger hon.

ANNONS

Hon är glad att hon kunde följa med, för bara två veckor sedan var hon svårt sjuk i gallan. Därför är hon extra tacksam över att vara tillbaka från sjukhuset och ute vid havet. Men hon avstår från dansen.

– Jag vill inte bli styrd, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Två år in i pandemin – undersköterskan berättar: ”Man måste ha ännu mer glöd än vanligt”

LÄS MER:Snart firar vårdhunden Tosca ett år på jobbet

ANNONS