Johanna Wiechel Steier, Region Hallands kommunikstionsdirektör.
Johanna Wiechel Steier, Region Hallands kommunikstionsdirektör. Bild: Jari Välitalo

Deltavarianten av coronaviruset tar över i Halland: ”Oroande nu när allt öppnar upp”

Den fruktade deltavarianten antas nu stå för 90 procent av covidfallen i Halland. Det meddelar region Halland, som sett en ökning av fall med virusmutationen de två senaste veckorna.
– En oroande utveckling med tanke på att samhället nu öppnar upp, säger region Hallands talesperson Johanna Wiechel Steier.

ANNONS
|

Det är i ett pressmeddelande som regionen nu går ut med att det är deltavarianten som tar över när hallänningar insjuknar i covid. Fortfarande handlar det om ett relativt litet antal smittade, men upp till 90 procent av de nya fallen den senaste veckan antas bero på den nya virusmutationen.

– Det är de indikationer vi har och vi ser en ökning jämfört med veckan före då bara 25 procent av fallen var deltavarianten, säger Johanna Wiechel Steier, talesperson för smittskyddet i Halland.

LÄS MER:Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Dominerar Europa

Deltavarianten är betydligt mer smittsam än tidigare varianter av coronaviruset och dominerar nu smittan i flera länder i Europa.

ANNONS

Regionen påminner om att fortfarande gäller rekommendationerna för hur man bör bete sig för att undvika att bli smittad.

– Det som är oroande är ju att samhället öppnar upp och det skapar en känsla att allt är över. Men det är fortfarande viktigt att hålla avstånd och tvätta händerna, att följa de rekommendationer som gäller, och, att vaccinera sig om man inte gjort det. Och även om man är vaccinerad, så kan man fortfarande sprida smitta vidare, säger Johanna Wiechel Steier.

LÄS MER:Nu släpps de sista årskullarna in i vaccinationsbokningen

Varianten finns därute

Totalt handlar det om drygt ett hundratal personer i Halland som rapporterats smittade, så det är ännu ett relativt litet antal, jämfört med när pandemin härjade som värst.

– Men vi kan se att deltavarianten redan finns därute. De smittade är till exempel personer som varit utomlands, och som inte följt rekommendationerna om karantän när de kommit hem, eller personer som gått på fest nu när restriktionerna lättat, säger Johanna Wiechel Steier.

LÄS MER:Nu släpps de sista årskullarna in i vaccinationsbokningen

Några särskilda åtgärder för att bromsa smittspridningen väntas inte i nuläget.

– Det är ändå fortfarande så pass få fall. Men vi fortsätter att följa utvecklingen och analysera provsvaren som vi får in, säger Johanna Wiechel Steier.

Deltavarianten av coronaviruset antas ha sitt ursprung i Indien. Det finns i nuläget inga andra besked än att två doser av godkända covidvaccin skyddar mot svår sjukdom av deltavarianten.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS