Över två miljoner människor har flytt Ukraina sedan Rysslands invasion. Nu förbereder sig Kungsbacka på ett eventuellt flyktingmottagande.
Över två miljoner människor har flytt Ukraina sedan Rysslands invasion. Nu förbereder sig Kungsbacka på ett eventuellt flyktingmottagande. Bild: STEFAN BERG

Lägenheter i Anneberg kan bli hem för ukrainska flyktingar

23 tomma lägenheter i Anneberg kan bli hem åt ukrainska flyktingar. Förberedelserna inför ett flyktingmottagande i Kungsbacka är i full gång – men hur många som kan komma till kommunen är oklart.

ANNONS
|

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har över två miljoner människor flytt landet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Och flyktingströmmen till EU:s länder väntas bli stor.

Förberedelserna inför ett flyktingmottagande i Kungsbacka är i full gång, men hur många från Ukraina som beräknas hamna här finns det ingen prognos på ännu.

– Migrationsverket gör analyser på hur många som kan tänkas komma och vi har beredskap, men vi vet inte hur många det är i dagsläget, säger Emma Kjernald, stadsbyggnadschef i Kungsbacka kommun.

Emma Kjernald, stadsbyggnadschef i Kungsbacka kommun.
Emma Kjernald, stadsbyggnadschef i Kungsbacka kommun. Bild: Robin Aron

Lägenheter i Anneberg kan bli hem för flyktingar

Nu undersöks vilka platser som kan bli aktuella som flyktingboenden. Det finns inget klart ännu, förutom de så kallade Tempohusen i Anneberg som byggdes för ett par år sedan, avsedda för nyanlända.

ANNONS

– Vi undersöker vilka platser som kan bli aktuella och ser vad vi har för bestånd. Vi har gjort en beredskapsplan som vi skickat till länsstyrelsen och i den nämner vi att vi har 23 lägenheter i Anneberg som står tomma, säger Emma Kjernald.

Vilka andra ställen som kan bli aktuella som flyktingboenden vill hon inte berätta.

– Jag vill inte gå ut med vilka boenden som diskuteras innan jag vet vad det landar i. Men vi har täta dialoger med Migrationsverket.

”En självklarhet”

Arbetet med förberedelserna tar mycket tid.

– Vi sitter och upprättar olika mötesforum för att gå igenom vad som behövs göras för att kunna genomföra ett flyktingmottagande. Men det är en självklarhet att göra detta, säger Emma Kjernald.

LÄS MER:Ikea i Kållered skänker gosedjur och filtar till drabbade i Ukraina

LÄS MER:Kungsbacka med på samverkansmöte om flyktingar: ”Stort beslut i dag”

LÄS MER:Beredskapschefen: ”Skyddsrummen kan tas i bruk inom 48 timmar”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS